РАМПА ЗА СРБЕ У СЛЕДЕЋИМ ЗЕМЉАМА: Ако планирате за празнике да отпутујете ван граница, ово су услови

Novosti online

04. 12. 2020. у 21:06

РАМПА ЗА СРБЕ У СЛЕДЕЋИМ ЗЕМЉАМА: Ако планирате за празнике да отпутујете ван граница, ово су услови

Фото: ЕПА

СВЕ више држава затвара своје границе,а ево где још увек можемо да путујемо, али и какве нас мере чекају на границама.

Влада Хрватске донела је нову епидемиолошку меру, којом се ограничава прелазак границе. Према тој одлуци сви путници, осим оних из зелених подручја ЕУ, треба да имају негативни ПЦР тест не старији од 48 сати или ће морати да се тестирају по уласку у Хрватску.

До добијања резултата теста путници ће бити у изолацији.

ЦРНА ГОРА, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЛОВЕНИЈА И БИХ

Граница са Црном Гором је и даље отворена уз поседовање једног од тестова. На сајту Министарства спољних послова Србије наведено је детаљно упутсво о врсти тестова. Обавеза поседовања теста не односи се на децу до навршене пете године живота.

Држављани Србије могу без ограничења са територије Србије да уђу у БиХ или да транзитирају. Уколико држављани Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати.

Држављани Србије или лица која имају боравак у Србији, уколико не долазе из земаља које су на зеленој листи, могу ући у Словенију уз обавезни карантин од 10 дана или поседовање ПЦР тест, не старији од 48 сати, урађен у једној од земаља ЕУ или у Србији.

Фото ЕПА

МАЂАРСКА И БУГАРСКА

Држављани Србије не могу ни у Мађарску уколико је разлог путовања туристички. Улазак у Мађарску у приватне сврхе је могућ само на основу добијене сагласности од мађарске полиције. Држављани Србије који раде у пограничној зони улазе у Мађарску без ограничења (поседовања негативног теста на ковид 19).

И у Бугарску можемо без негативног ПЦР теста ако се долази из Србије или држава чланица ЕУ или Шенгенског споразума.

 

КАКО У РУСИЈУ И САД

Држављани Србије могу ући у Руску Федерацију искључиво директним летом на релацији Београд – Москва преко авио компанија “Аир Сербиа” и “Аерофлот”. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Улазак у САД могућ је са свим типовима америчких виза, без поседовања негативног ПЦР теста и уз препоручену 14-дневну самоизолацију.

 

СЛОВАЧКА, ТУРСКА И БЕЛГИЈА

ИТАЛИЈА САМО У ПОСЕБНИМ СЛУЧАЈЕВИМА

Улазак у Италију у туристичке сврхе није дозвољен. Од 22. септембра одобрава се улазак у Италију само у одређеним случајевима.

Лица која су у претходних 14 дана боравила у државама ЕУ које нису на листи мање ризичних, у Словачку могу ући и без поштовања епидемиолошких мера, уколико имају негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, урађен у лабораторији која се налази ван територије Словачке.

У Турску је могуће без негативног ПЦР теста. При уласку у земљу постоји обавезни лекарски преглед и мерење температуре. Попуњава се формулар са личним подацима, контактом и адресом боравка. Уколико се на лекарском прегледу покажу симптоми, Дирекција за здравство превози лице у најближу здравствену установу у којој ће се радити тест.

Српски држављани не могу да уђу у Белгију. Улазак је дозвољен само лицима која имају регулисан боравак у Белгији и лицима која имају суштински разлог за путовање, уз одговарајући доказ о разлогу путовања. Транзит је дозвољен.

МОЛДАВИЈА И ИСЛАНД

Уколико држављани Србије на територију Молдавије улазе или транзитирају из земаља које се налазе у “црвеној зони”, обавезан је карантин у трајању од 14 дана. Транзит кроз Молдавију је могућ, уз претходну најаву од стране Амбасаде.

Још једна земља која је отворена за нас јесте Исланд. Путници који долазе на Исланд могу изабрати да ли ће да ураде два теста, први по доласку и наредни за пет дана током којих ће бити у карантину или ће без тестирања бити у карантину 14 дана по доласку.

Такође, српски држављани могу да уђу у Сан Марино или транзитирају уз обавезу претходне пријаве Министарству иностраних послова Сан Марина.

Фото: ЕПА

КАКО ДО КИНЕ

Држављани Србије који поседују важећу радну дозволу, дозволу боравка по личном основу или дозволу боравка за прикључење породици могу да уђу у Кину уколико поседују сертификат за путовање издат од Амбасаде Кине у Београду. Од 6.новембра 2020. да би се добио сертификат за путовање неопходно је Амбасади доставити негативне резултате два теста, ПЦР и серолошког ИгМ, не старије од 48 сати.

МОЖЕМО У ЕГЗОТИЧНЕ ЗЕМЉЕ

Српски држављани могу да уђу на Бахаме. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од пет дана. Деци испод 10 година није потребан тест. Од 10. септембра неопходно је да страни држављани поседују негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, уколико желе на Малдиве.

Држављани Србије могу, уз поседовање одговарајуће визе, без посебних ограничења да уђу у Мексико. Мексико није усвојио ограничења уласка странаца у земљу, али се предузимају одговарајуће мере уколико особе испољавају симптоме на коронавирус.

За улазак у Панаму неоходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. И за транзит се захтева поседовање негативног ПЦР теста, уз забрану напуштања аеродрома.

Страни држављани могу ући у Перу ваздушним путем, а услов за укрцавање у авион је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Такође се захтева претходно слање електронским путем тзв. изјаве о одговорности да је путник упознат са свим санитарним прописима и процедурама у Перу.

Фото: ЕПА

Држављани Србије могу ући у Чиле. Страни држављани који немају стални боравак у Чилеу могу ући у земљу ваздушним путем са слетањем искључиво на међународни аеродром Артуро Мерино Бенитез у близини Сантјага. Услов за укрцавање у авион је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Држављани Србије могу да уђу у Фиџи. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Такође, обавезан је карантин од 14 дана.

За Републику Хаити је неопходан негативан тест, не старији од 72 часа. Копнена граница са Доминиканском Републиком је затворена.

За Хондурас су слични услови: Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, или негативан брзи ковид тест.

Српски држављани такође могу да уђу у Колумбију. Није потребан тест, а под истим условима дозвољен је улазак у Костарику уз обавезу попуњавања обрасца “Пасе де Салуд” 48 сати пре доласка.

АУСТРИЈА И НЕМАЧКА

Што се Аустрије тиче, улазак није дозвољен осим лицима која имају регулисан боравак, као и у посебним случајевима. Транзит кроз Аустрију је дозвољен без задржавања, односно уколико је загарантовано напуштање земље без одлагања. Није потребан тест за транзит. Коначну одлуку о уласку у Аустрију доносе надлежни погранични органи.

Такође наши држављани не могу путовати у Немачку осим лица која имају боравишну дозволу или националну Д визу СР Немачке. Транзит је могућ, уколико држављани Србије имају право уласка у земљу у коју путују и поседују доказ о сврси и крајњој дестинацији путовања.

Транзит мора бити обављен најкраћим могућим путем и без непотребног задржавања.

Фото: АП

У ГРЧКОЈ ПРОДУЖЕНА ЗАБРАНА, КИПАР УЗ ПЦР ТЕСТ

Грчка је због пандемије коронавируса продужила забрану уласка држављанима трећих земаља до 14. децембра, преноси МИА. Како се наводи, одлука грчке владе да се држављанима трећих земаља, осим држава ЕУ и Шенген зоне, забрани улазак у Грчку како би се смањило ширење заразе коронавирусом, продужена је до 14. децембра.

Држављани Србије могу без ограничења да уђу у Албанију или транзитирају. Нема посебних услова. Режим уласка је исти за сва лица без обзира из које земље се долази у Албанију, наводи се на сајту Министарства спољних послова Србије.

Уз негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, дозвољен је улазак и на територију Кипра, а што се Кубе тиче по доласку на свим међународним аеродромима, путници се подвргавају ПЦР тесту (цена теста 35 евра), након чега следи обавезан карантин на адреси предвиђеног боравка, до добијања резултата теста (до 3 дана).

Фото: ЕПА

 

 

АФРИКА

Држављани Србије могу улазити у Танзанију. Уколико дражава поласка или авио-компанија којом су допутовали траже негативан тест као услов за путовање, путници су обавезни да покажу резултате теста приликом уласка у Танзанију. Сви путници се детаљно проверавају по доласку, а, у случају потребе, може се тражити да се уради брзи тест.

Држављани Србије могу да уђу у Нигерију. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. У Норвешку је могуће само ако поседујете регулисан боравак у земљи или норвешко држављанство.

ЕГИПАТ

Држављани Србије могу без ограничења да уђу у Египат или транзитирају. Од 1.септембра свим путницима који долазе у Египат потребан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Кроз, или у Судан, могуће је без тестова. Путници са симптомима се упућују у карантин. Држављани Србије могу да уђу у Того. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од пет дана.

Уз важећу визу могуће је ући и у ДР Конго или транзитирати. Неопходан је негативан ПЦР тест за сва лица старија од 11 година, не старији од седам дана.

Држављани Србије могу да уђу у Руанду. Сви су у обавези да поседују негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. По уласку у Руанду, путници се додатно тестирају а резултати ПЦР теста добијају се у року од 24 сата. До тренутка добијања резултата теста, путници се смештају у хотеле који су намењени за ту сврху и то о свом трошку.

Фото: ЕПА

ОМАН, ЛИБАН, ПАКИСТАН, ЈЕРМЕНИЈА

Српски држављани могу без ограничења да уђу или транзитирају у Султанат Оман без поседовања корона тестова. Они немају листу земаља са забраном за улазак страних држављана.

Држављани Србије могу до Палауа без ограничења. Неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу.

Могуће је ући у Либан. Неопходни су негативан ПЦР тест, не старији од 96 сати, полиса међународног здравственог осигурања које покрива ковид 19 лечење, као и регистрација

Држављанима Србије је дозвољен улазак у Пакистан, а на аеродрому се контролише температура. Улазак у Бразил је такође могућ ваздушним путем.

Улазак у Јерменију дозвољен је ваздушним путем. Сва лица се подвргавају здравственој контроли на аеродрому и упућују у самоизолацију у трајању од 14 дана. Лице се ослобађа обавезе самоизолације, уколико поседује негативан ПЦР тест, не страији од 72 сата.

УКРАЈИНА И БЕЛОРУСИЈА

Држављани Србије могу да уђу у Украјину. Неопходна је полиса здравственог осигурања издата од стране осигуравајуће компаније регистроване у Украјини или осигуравајуће компаније која има представништво или уговорне односе са осигуравајућом компанијом – партнером на територији Украјине.

Полиса мора да покрива трошкове лечења ЦОВИД-19 и да важи све време боравка у Украјини. Лица која имају стални боравак у Украјини су изузета од поседовања полисе здравственог осигурања.

Министарство спољних послова Србије наводи да се у Белорусију може искључиво преко аеродрома “Минск” уз негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Фото: АП

- Пре поласка на пут, саветујемо вам да обавезно проверите све услове уласка у државу у коју сте се упутили преко званичних сајтова њихових државних органа или дипломатско-конзуларних представништава у Србији - наводи се на сајту Министарства спољних послова Србије.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)