КОЛИКО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Докторка Глигић открила до сада непознате детаље

Танјуг

02. 12. 2020. у 16:27

КОЛИКО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Докторка Глигић открила до сада непознате детаље

Фото: Принтсцреен/РТС

СВЕ фармацеутске компаније које су ушле у трку за производњу вакцине против вируса корона, праве их тако да су "носачи" цепива безазлени аденовируси у које је уграђено парче РНК вируса корона који је тренутно у циркулацији( САРС-ЦоВ-2) а који је задужен за стварање антитела, каже вирусолог Ана Глигић

Она каже да су по том принципу направљене све вакцине које претендују да у уђу у масовну употребу, међу њима и кинеска, руска "Спутњих В", Фајзерова,оксфордсака АстраЗенеца...


Глигић је за Танјуг појасниле да је тако направљена вакцина не изискује дуготрајна испитивања, да даје краткотрајан имунитет до две године, али да је то довољно да се заустави епидемија и пандемија.

- Ове ''брзометне вакцине'' се праве на носачу и то тако што се у неки безазлен вирус, овог пута су то аденовируси, угради парче рибонуклеинске киселине (РНК) вируса корона који је тренутно у циркулацији. Угради се само онај део РНК који је одговоран да стимулише стварање антитела - појаснила је она.

Напомиње да су све фармацеутске компаније које су ушле у трку за производњу вакцине, узеле за носаче различите аденовирусе, којих у циркулацији има стотинак и који не изазивају болест код човека.

Истиче да је важно да тако произведена вакцина не може да изазове болест код особе која је прими, јер се користи само парче РНК вируса корона.

На том принципу направљена је и руска вакцина "спутњик 5", а Глигић наводи да Руси осим те прави и класичну вакцину која може да да и доживотни имунитет, али изискује дужа истраживања.

- За класичну вакцину узме се агенс који који је у циркулацији, што изазива проблем и оболевање код људи, и ослаби се. Ми кажемо имамо живу, ослабљену вакцину од агенса који напада - навела је она.

Ослабљена, жива вакцина, како каже, мора бити добро проверена јер може да изазове болест.

Осим ослабљене живе вакцине Руси су почели и производњу такозване "мртве вакцине", где се размножи агенс који је у циркулацији, у овом случају вирус корона, а затим се убије хемијским средствима и тако производи вакцина.

- Вакцине произведене од правог агенса који напада, а који се ослаби дају дуготрајан имунитет. Може да да и доживотни имунитет - навела је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mile

02.12.2020. 19:22

Kinezi vec imaju dve vakcine sa inaktivisanim virusom Korone . Jednu su nudili i nama na testiranje , ali mi smo odbili . Testiranja su bila u Brazilu i drzavama zaliva UAE , S. Arabija itd . Jednu prave instituti Peking i Wuhan, drugu kompanija Sinevac . Ova druga ce biti uskoro u ponudi i kod nas izjavila je Premijerka pre par dana .