ПИК У ОВОЈ НЕДЕЉИ: Др Гојковић каже да је практично цела Војводина у ванредној ситуацији

Novosti online

30. 11. 2020. у 09:26

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић очекује да ћемо у овој недељи достићи пик епидемије и да ће након тога број новорегистрованих случајева ковида почети да опада. Највећи градови су први ушли па очекујемо да ће у њима прво и почети да пада број новозаражених а, затим и у мањим местима.

ПИК У ОВОЈ НЕДЕЉИ: Др Гојковић каже да је практично цела Војводина у ванредној ситуацији

Зоран Гојковић / Фото Танјуг

Гостујући у Јутарњем Дневнику РТС Зоран Гојковић је рекао да је у људској природи да само оно што кроз лично искуство доживимо верујемо и да је веродостојно.

- Сада ипак нема нико од нас да не зна некога ко се тешко разболео и зато људи почињу да се понашају онако како би требало - рекао је Гојковић.

Покрајински секретар за здравство каже да је у Војводини тешка ситуација и да је она практично комплетно у ванредној ситуацији.

- Недељно смо имали између хиљаду и две нових случајева, надам се да нећемо имати даљи раст иако смо имали неодговорно понашање током тзв. црног петка и куповине - објашњава Гојковић.

Пред нама је тешка недеља, због тога су и уведене мере а Гојковић још једном апелује на одговорно понашање грађана јер је пред нама важан период.

- Да би мере имале ефекта мора да прође 7 до 10 дана од њиховог увођења и зато је битно да се понашамо одговорно, да избегавамо контакте, да носимо маске и тиме ћемо помоћи, себи и другима али и држави како бисмо се што пре вратили у нормалу - рекао је Гојковић.

Што се тиче заштите и инфраструктуре, здраствени систем је у потпуности спреман али, како каже Гојковић, не можемо бескрајно проширивати капацитете за интезивну негу.

- Уз то живот не може да стане имамо и инфаркте, саобраћајне незгоде, неуролошка и онколошка обољења која морамо такође да лечимо - навео је Гојковић.

Велики број здраствених радника је такође оболео, на нивоу Србије чак 2.500 лекара због чега су они који раде додатно оптерећени.

Гојковић је поновио и да морамо да заштитимо наше најстарије који су уз хроничне болести много угроженији од младих.

Извор: РТС

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)