ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ ЈЕ ПРЕНАПРЕГНУТ: Директор Клиничког центра Србије каже да се места на интензивним негама пуне невероватном брзином

Novosti online

28. 11. 2020. у 09:34

ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ ЈЕ ПРЕНАПРЕГНУТ: Директор Клиничког центра Србије каже да се места на интензивним негама пуне невероватном брзином

Милика Ашанин / Фото Танјуг

У БОЛНИЦАМА је смештено близу 7000 пацијената. Директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин каже да се тренд повећања прегледа у ковид амбулантама у Београду повећао за 60 одсто. Истиче да пацијенти стално пристижу и да је систем пренапрегнут.

Милика Ашанин је гостујући у Дневнику РТС-а истакао да ће се за две недеље видети исходи "црног петка". 

- Ових дана преко целог дана не постоји ни дан ни ноћ, ни викенд. Пацијенти стално пристижу, чека се да се испразни неки кревет. Ситуација и у граду и у здравственим установама је пренапрегнута. Последњих недеља у ковид амбулантама тренд у Београду повећава за 60 одсто. Имали смо током дана у ковид амбулантама око 3.500, а сада их буде и 6.200 - навео је Ашанин.

Четири клинике КЦС-а су у ковид режиму.

- Све здравствене установе су једниствене, стално размењујемо искуства. Све чинимо да проширимо капацитете. Сваки пацијент који захтева хоспитално лечење добија кревет. Три клинике са Инфективном су у ковид систему. Ми смо пре два дана успели да проширимо капацитете интензивне неге са десет кревета и десет респиратора на Клиници за грудну хирургију. За непуна два сата смо попунили те кревете - казао је Ашанин.

Ашанини истиче да је блокиран пријем у тријажне амбуланте.

- Ми данима прегледамо на Инфективној клиници, прегледамо око 400 пацијената, током ноћи стотинак. Међу њима има и оних који нису можда ни прошли ковид амбуланте. Сви они који имају симптоме, да иду у ковид амбуланте. Молим у ковид амбулантама да те пацијенте до краја обраде, им се уради дијагностиика и да се тек онда шаљу у пријемно-тријажне центре, иначе ћемо имати застоје - истакао је Ашанин.

У овом тренутку се, наводи, 280 лекара КЦС-а бави ковид пацијентима и око 580 медицнских сестара.

- Ми смо уз ВМА једина нековид здравствена установа. Примамо све болеснике - хитна и ургентна стања и хроничне болеснике. Морали смо да редукујемо, али то вршимо плански. Оставили смо одређени број термина у Поликлиници да грађани и даље могу негде да буду прегледани. Оставили смо 10.000 термина за прве прегледа. У овом моменту уз огромне напоре ипак успевамо да задовољимо доста добро потребе грађана - напоменуо је Ашанин.

Истиче да је битно да се у данима отвори боница у Батајници.

- Она ће организационо припадати КЦС-у. Ми смо поносни на то. Мислим да ћемо као КЦС одговорити том задатку. Ту ће бити велики број кревета у јединицама интензивне и полуинтензивне неге. Расписали смо конкурс за 252 доктора медицине или специјалиста, јавило се око 400, а расписали смо конкурс за 1010 медицинских сестара и техничара, а јавило се на конкурс око 300 - закључио је Ашанин.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)