ЛОНЧАР УПОЗОРИО: Вирус ушао у породице - само овако можемо да се заштитимо!

Novosti online

26. 11. 2020. у 21:26

ЛОНЧАР УПОЗОРИО: Вирус ушао у породице - само овако можемо да се заштитимо!

Танјуг

МИНИСТАР здравља Србије Златибор Лончар говорио је вечерас о новим мерама, епидемиолошкој ситуацији у Србији и стању у болницама.

Он је на почетку емисије "Четвртком у 9" на РТС замолио да "не плашимо грађане" будући да свакодневно "читају бомбастичне наслове", већ да "говоримо о чињеницама".

- Народна скупштина је огледало грађана. Наш циљ је да грађанима кажемо истину, каква год да је она, морају да знају истину каква год да је. Ми и до дан-данас не знамо довољно о корона вирусу. Доказано је и чињеница је да су ови бројеви директно сразмерни нашем понашању у време корона вируса. Не постоји ниједна мера сем "стопа", који ће дати најбољи резултат - рекао је Лончар.

Он је подсетио да је вирус ушао у породице, због чега је једини лек "да избегавамо контакте".

- Имате баку и деку који се придржавају свих мера. Али, имају своје унуке који не воде рачуна, излазе, немају никакав здравствени проблем. Сви живе у истом дворишту или у једној кући. Опусте се на неколико минута, дођу до баке и деке и траже џепарац без маске. Тада пренесу вирус баки и деки који заврше у болници, са већим или мањим компликацијама - објаснио је како се најчешће догађа заражавање у породицама.

За све пацијенте, подвукао је, има места, али није познато да ли ће то бити у Београду или у неком другом месту у Србији.

- У овој ситуацији да неко каже да неће да иде ван Београда јер је он из Београда, то је недопустио, али и то се дешава. Тај проблем праве људима који су хероји овога доба, од лекара до спремачица.

На питање колико смо далеко од ситуације да неће бити места ни у неком другом граду за хоспитализацију пацијената, министар напомиње да то зависи од нас.

- Не постоји здравствени систем на свету који може да издржи да се у кратком року зарази већи део државе. А то се дешава - подвукао је Лончар.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)