ЛЕКАРИ УМОРНИ, НЕ ОДУСТАЈУ ОД БОРБЕ: У трећем таласу епидемије Крагујевац међу градовима са највише заражених, капацитети пренапрегнути

М. ЛУКОВИЋ

26. 11. 2020. у 08:12

ЛЕКАРИ УМОРНИ, НЕ ОДУСТАЈУ ОД БОРБЕ: У трећем таласу епидемије Крагујевац међу градовима са највише заражених, капацитети пренапрегнути

Привремена болница у изложбеној хали / Фото М. Л.

КОВИД-клинике у Крагујевцу су све пуније, за дан потроше кисеоника колико раније за шест месеци, гужве су у амбулантама. Ситуација је пренапрегнута, у току је борба медицинара за сваког пацијента. Последњих дана у овом граду је велики пораст броја оболелих, само у среду било је 280 новозаражених, а све је више и оних који стижу на лечење из Београда и других места.

То је, у најкраћем, преглед тренутног стања у установама које су на удару новог таласа короне - крагујевачком Клиничком центру, амбулантама Дома здравља, привременој ковид--болници на "Шумадија сајму".

- Ми смо здравствени војници у борби против ковида. За то смо се школовали и ово су ситуације где ми показујемо сву своју снагу, знање и умеће - каже нам др Љиљана Мирков, координатор у привременој болници на "Шумадија сајму" у Крагујевцу.

Ово је једна од здравствених установа која ради у саставу овдашњег Клиничког центра, који је због тренутне ситуације више од половине својих просторних и људских капацитета определио за борбу против опасног и подмуклог вируса.

- С обзиром на огроман прилив нових пацијената, систем је пренапрегнут. Борба са опасним вирусом траје и трајаће. Међутим, добро смо припремљени, многи од нас су већ "очеличени". Комплетно медицинско особље је, и поред великог умора, и даље мотивисано да се бори са ковидом - говори професор др Предраг Саздановић, директор КЦ у Крагујевцу.

Медицинарима предстоји и борба за свако кисеоничко место, јер су капацитети већ 90 одсто пуни. У КЦ су на лечењу 264 пацијента, како из Крагујевца, тако и из Новог Пазара, Косовске Митровице, Чачка, Ивањице... Клинички центар покрива подручје на коме живи око два милиона људи.

И Психијатријска клиника од среде је у ковид-систему. "Принудном", али ефикасном реорганизацијом, у крагујевачком Клиничком центру формирано је десет ковид-клиника.

- Почели су радови и убрзано се ради на обезбеђењу још 200 кисеоничких места. Тиме се очекује потпуна стабилизација стања када је реч о кисеоничкој потпори за ковид-пацијенте - појашњава Саздановић.

Иначе, Министарство здравља определило је око 12,5 милиона динара за уградњу новог система кисеоничке терапије у овој здравственој установи. Планирано је да радови буду готово у наредних петнаест дана. Извођачи радова су заштићени, у скафандерима, као и сви остали у "црвеној зони".

ИЗ БЕОГРАДА НА "ШУМАДИЈА САЈАМ"

У ПРИВРЕМЕНУ ковид-болницу на "Шумадија сајму" засад је смештен 31 пацијент, а од тог броја 28 их је пребачено из Београда. Већ је најављен долазак још петнаестак пацијената.

У овој привременој болници има места за око 150 оболелих, а постоји могућност проширења за око 50 кревета. Најмлађи пацијент у овој болници има 22, а најстарији 84 године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)