ЕВО ШТА НАМ КОРОНА ПРИПРЕМА У ДЕЦЕМБРУ: Др Тиодоровић – Имаћемо један или два пика, Нову годину и скијање треба да "заборавимо"

Новости онлине

24. 11. 2020. у 21:44 >> 21:53

ЕВО ШТА НАМ КОРОНА ПРИПРЕМА У ДЕЦЕМБРУ: Др Тиодоровић – Имаћемо један или два пика, Нову годину и скијање треба да заборавимо

Др Бранислав Тиодоровић / Фото Таннјуг

ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација у Србији због корона вируса је забрињавајућа, свакодневно имамо све више нових заражених, преминулих, све је више људи који дишу уз помоћ респиратора, болнице су дупке пуне до те мере да се пацијенти из Београда шаљу у унутрашњост, а здравствени радници на измаку снаге.

Данас су ступиле нове мере на снагу, које ако дају ефекат могу да смире почетком наредног месеца овај пик трећег таласа у којем смо, међутим, уколико се будемо опустили и занемарили мере, до краја децембра нас очекују два блажа пика, каже за Телеграф.рс проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Тиодоровић каже да је тешко прогнозирати за наредни месец, али напомиње да ће ова недеље бити екстремно лоша, и да тек када уђемо у децембар можемо да очекујемо смиривање, па благи пад оболелих. Каже и да има утисак да сада имамо за трећину више оболелих и у болницама него што смо имали у јулском таласу, за који смо, сетимо се, говорили да је био најгори.

- Цела недеља ће бити проблематична. У целој Србији ће ићи тај пик који ће потрајати, и који неће бити обичан. Тек када уђемо у децембар можемо да очекујемо благи пад. Ми епидемиолози кажемо, горући материјал је изгорео. То значи, ко је био изложен, ко се није чувао и придржавао мера, оболео је или је позитиван. Када ова недеља прође, требало би да после 1. децембра почне полако да опада број нових заражених, с тим да треба да прође период од 7, 8 дана смиривања, па тек да почне опадање. То ће да траје десетак дана. Па ако буде неки лепши дан, онда ће опет народ да се размили, а иде велика слава, куповина за Нову годину, Божић, што су све велики ризици.

Фото: З. Кнежевић

- Мислим да морају да буду још један до два блажа пика до Нове године. То је тешко прогнозирати. Када би се људи понашали одговорно као сада, можда би и избегли неке пикове, па би било јављања мањег броја нових случајева, али би се инфекција одржавала односно епидемиологија. Таласања ће бити, тога морамо бити свесни. Досадашње искуство је показало да народ нема дугорочнију кондицију да издржи овакве мере. Морам да приметим да ових дана много људи носи маску и напољу, чак и млађи. То је последица и страха јер се повећао број оболелих и препуне су болнице, па се људи понашају мало другачије. Али, чим почну бројке да опадају и људи ће се опустити, па ћемо тако ићи из таласа у талас - објашњава проф. др Тиодоровић.

Како каже, децембар ће бити са повременим скоковима и падовима, јер увек ће постојати довољно осетљивих особа, које су склоне заражавању.

- А, притом, карактеристика овог таласа је да је значајан број позитивних без симптома, који се крећу, раде, који можда не знају или сматрају да је то толико благо код њих и да могу слободно да функционишу, а то само значи да ће да одржавају епидемију. То је оно што може да буде проблематично у децембру - каже проф. др Тиодоровић.

СВЕ ВИШЕ СТАРИЈИХ У ИНТЕНЗИВНИМ НЕГАМА И ДИШУ ВЕШТАЧКИ

Наш саговорник каже да међу оболелима има све више старијих. Кад то каже мисли на пацијенте у интензивним негама и на респиратору.

- Сад се то свело на онај тежи део, на интензивне неге, на респираторе. Велики проценат, преко 67 одсто нам представљају старије особе од 65 и 70 година година, што говори у прилог ономе што смо причали да ће млади да заразе старије. Млади добрим делом пролазе без неких великих проблема а нажалост има и међу младима преминулих. Али, зато нам старији сад представљају проблем. Они завршавају на респираторима и у интензивним негама - каже проф. др Тиодоровић.

Фото Д. Миловановић

ЗАШТО ЈЕ БИТАН РАСПУСТ ОД 21. ДЕЦЕМБРА ДО 20. ЈАНУАРА?

Професор каже и да је добро да распуст буде од 21. децембра до 20. јануара јер ће се на тај начин спојити празници и смањити комуникација.

- Добро је што чемо спојити празнике без обзира на то да ли су католички, православни, Нова година... Степен контаката ће бити далеко мањи него када се путује аутобусом до школе, кад се крећу много више. Мање се оптерећује и градски саобраћај, поготово у великим градовима. Треба то гледати у целини, не само кроз образовни процес. Постоји тај проблем да деца до 12 година не смеју да остају сама у кући по закону. Зато смо и дали предлог да сви који могу да раде од куће, да тако и раде, а тиме се смањујете ризик, такође. Сваки изгубљени дан је много.

- Када је хладно вурус је мање активан, иако му то одговара. Овом вирусу више одговара температура изнад нуле, изнад 5, 6, 7 степени, док грипу одговара до 5, 6 степени. Свака температура испод 5 степени, ковиду не одговара, мање је активан. Али, то не зависи само од вируса. То је једна страна, а друга је да људи мање комуницирају када је хладно. Крећу се само када морају - каже наш саговорник.

Напомиње да сви предстојећи празници треба да се проведу у породичним условима.

- Сада Нову годину, скијање, зимовање треба да прескочимо. Треба да будемо свесни да где год има окупљања постоји ризик. То јесте удар на угоститељство и туристичку привреду, али боље тај удар него ово што се дешава. А, веома је забрињавајућа ситуација. Имам утисак да имамо за трећину више оболелих и у болницама него што смо имали у јулском таласу - рекао је професор Тиодоровић за наш портал.

Фото: ЕПА

ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ НАСТАВНИКА НЕГО ДЕЦЕ

Каже и да су тренутно проблематичније средње школе него основне, због чега су и тражили онлајн наставу у њима:

- Модел је јасан када која школа прелази на онлајн наставу, не само због деце, него и због наставника. Ми сада имамо ситуацију у основним школама да имамо скоро више наставника заражених, него ученика, док је у средњим школама обрнуто. Тамо је, ипак, више ученика, него наставника.

На питање да ли ће због празника сада коначно бити уведен обавезан ПЦР негативан тест за све који улазе у земљу, каже да се о томе размишљало још пре месец дана.

- Предлагали смо да се уведу контроле. Сада имамо антигенски тест који је веома брз, ради се за пола сата, сат. Користи се, за сада, само за преглед пацијената који иду у нон -ковид, за старачке домове, а предложили смо и за пријем у студентски дом. Најуспешнији резултат даје када се ради трећег дана пре појаве тегоба до 5 дана после појаве тегоба. Он би могао да буде и на граници. Али онда мора да постоји здравствени радник на сваком прелазу, да то функционише, да буде умрежено и добро спроведено. У сваком случају ми можемо да најавимо да неко ко долази у Србију треба да има или ПЦР негативан или антигенски тест. Нисам сигуран да ли ће то бити прихваћено.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

vesna

25.11.2020. 00:38

" Imamo gotovo više nastavnika zaraženih nego učenika ." Da nije možda stvar u tome što učenike ne testirate ?! Neodgovorni nastavnici se okupljaju na tajnim žurkama, kružocima , luduju po klubovima...Eh , ko nam sve uči decu ...Ne bi me čudilo da i na ovakav način obrazložite postojeću situaciju u školama.