ЧИТАВЕ ПОРОДИЦЕ СУ У БОЛНИЦИ: Др Здравковић о борби са короном - вирус ствара тромбове од којих страдају млади људи

Novosti online

15. 11. 2020. у 09:42

КАРАКТЕРИСТИКА овог трећег таласа короне је да су читаве породице заједно у болници. Код нас буду смештене и по три генерације - младе особе, родитељи и баба и деда, каже докторка Марија Здравковић директорка КБЦ "Бежанијска коса".

ЧИТАВЕ ПОРОДИЦЕ СУ У БОЛНИЦИ: Др Здравковић о борби са короном - вирус ствара тромбове од којих страдају млади људи

Фото: В. Данилов

Најчешће млади донесу вирус, а онда сви у кући оболе. Старији често добију тешку клиничку слику, а неки и умиру, каже др Здравковић у разговору за Курир.

На питање каква је старосна структура пацијената, Здравковић одговара:

- У КБЦ „Бежанијска коса“ имамо око 300 пацијената, капацитети су нам попуњени 95 одсто. А чак 12 одсто од укупног броја пацијената је на интензивној нези. Сваки осми пацијент је на интензивној, а на респираторима је њих 11. Радно активно становништво остаје на хоспитализацији, док су у пријемно-тријажној амбуланти значајно млађи људи. Они углавном добро подносе болест и могу да се лече код куће уз контроле. Међутим, већ старији од 40 година, због тежине клиничке слике, захтевају болничко лечење.

Значи ли то да сви старији од 40 година остају у болници?

- Пацијенти са обостраним запаљењем плућа остају на болничком лечењу, а они су обично старости од 45 година па навише. Млађи људи у ковиду обично страдају од тромбоемболије, коју изазива крвни угрушак у плућима. Они се респираторно стабилизују, али од тих тромбоемболија највише настрадају. Скоро смо имали пацијента који се респираторно извукао, али када је покушао да устане, изгубио је свест, пао и на месту преминуо.

То вам није једини случај?

- Нажалост, није. Иако дајемо антикоагулантну терапију, која је против стварања тромбова, а с којом би пацијент требало да буде потпуно заштићен, код неких људи, нажалост, тај вирус делује много јаче од лекова и ствара тромбове. С друге стране, не можемо давати веће дозе антикоагулантне терапије јер би настала унутрашња крварења која би угрозила пацијента. Очигледно је да постоје неке особе код којих тај ковид изазива изузетно јако стварање тромбова.

А то досад није виђено код вирусних инфекција?

- Да, то је досад невиђено. Не постоји ниједан вирус који толико ствара тромбове у крви као корона.

С короном ипак жене боље пролазе. Зашто?

- Жене су у значајној предности у односу на мушкарце у корони. Мисли се да то има неке везе са естрогеном. И то су жене до 60. године старости. Док не уђу у менопаузу, имају мање компликација. Чак 80 одсто пацијената на респираторима су мушкарци, а оних 20 одсто жена које су на механичкој вентилацији су старије од 65 година или су пре короне имале јако тешка обољења. Смртност од ковида је такође мања код жена. Сматра се да је све то због функционисања јајника, који и даље луче естроген.

Осим болова у кичми, које сте необичне симптоме короне уочили?

- Људи често болове у кичми не повезују с короном, а испоставило се да је и то један од симптома. А приметили смо и осип, који се јавља искључиво на лицу. То је карактеристично, као алергија по лицу. Ту је и коњуктивитис. А код неког ковид почиње мучнинама и проливастим столицама.

Ви сте два пута имали корону?

- Међу првима сам добила корону јер сам непрекидно била уз пацијенте. А други пут сам оболела јер нисам носила те дупле маске у контакту с доказано позитивним пацијентима. Мислила сам да имам имунитет пошто сам имала антитела. Међутим, то је доказ да антитела не пружају стопроцентну заштиту у условима високе концентрације вируса. Улазила сам у собе где је било по пет-шест ковид пацијената.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)