„РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У ШКОЛАМА“ Кон о зимском распусту: Биће расправа на Кризном штабу

Танјуг

11. 11. 2020. у 08:18

СВЕ је више заражених вирусом корона у средњим и основним школама, али је ситуација под контролом, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и додаје да се размишља да зимски распуст у Војводини и централној Србији буде у исто време.

„РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У ШКОЛАМА“ Кон о зимском распусту: Биће расправа на Кризном штабу

Фото: З. Јовановић

Он је за Танјуг рекао да је повећан број заражених у школама био очекиван, јер расте интензитет вируса у целој Србији.

-Ситуација у школама је још увек под контролом. Вирус свакако улази у школе, али му је онемогућено да се шири унутар школе. Чим се открије, ђаци и наставници се одвајају и шаљу на лечење-рекао је Кон.

Наводи да је прошле недеље у Београду у 111 основних школа и 136 средњих школа било заражених ученика и наставника, да је у последњој недељи октобра било заражених у 66 основних и 77 средњих школа, а недељу дана пре тога у 28 основних и 28 средњих.

Кон каже да је добро што деца иду на јесењи распуст и што ће бити пауза од пет дана у школама.

Истиче да се размишља и да ће о томе бити расправа на Кризном штабу да зимски распуст буде у исто време за ученике у Војводини и централној Србији.

Напомиње да су распусти важни због прекида могућности трансмисије, али првенствено вируса грипа.

-Вирус грипа се највише преноси код школараца па тек онда иде на одрасле. Овде (вирус корона) је супротно, оболевају од одраслих па до основне школе-рекао је Кон.

Ту се поставља питање, како каже, усклађености католичких и православних празника који су у различито време.

-Све зависи од Министарства просвете да ли они могу и да ли је корисно да обједињујемо и да распусти буду у исто време. О томе се размишља и промишља и тражи наједекватније решење-закључио је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)