БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ПЕТ ДО ДЕСЕТ ПУТА ВЕЋИ: Дарија Кисић Тепавчевић о епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи

Танјуг

09. 11. 2020. у 19:47

МИНИСТАРКА за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се процењује да у односу на број званично потврђених случајева заразе има најмање пет до десет пута више особа код којих инфекција није препозната.

БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ПЕТ ДО ДЕСЕТ ПУТА ВЕЋИ: Дарија Кисић Тепавчевић о епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи

Фото: Танјуг

Она је рекла да не верује да је казнена политика нешто што ће помоћи да се победи вирус, већ само одговорност и колективна свест.

- То је један ланац који је прилично дугачак када су упитању потенцијални носиоци инфекције. Таква је прича широм света, не само код нас. Зато је комплетан концепт превенције да се сви понашамо као да смо потенцијални носиоци инфекције, па цак и особе које су прележале ову болест, јер смо видели да постоји могућност реинфекције - објашњава Кисић Тепавчевићева.

Рекла је и да су на данашњи дан хоспитализоване 292 особе, а отпуштено 102 пацијената.

У односу на број заражених сваког дана, око 15 одсто има средње тешку или тешку пнеумонију која захтева хоспитализацију.

Докторка Кисић Тепавчевић каже да Србија још увек има капацитете, односно да још увек има болница које би могле да се преведу у ковид систем ако буде потребно.

Истиче да је сада све подређено особама које имају тежи облик клиничког испољавања ковида 19, али да су и даље главни узрок умирања у Србији незаразне болести, па да део капацитета здравственог система мора бити остављен таквим пацијентима.

Рекла је и да не верује да је казнена политика нешто што ће помоћи да се победи вирус.

- То мора да буде колективна свест. Нико не може да ме убеди да је нека новчана казна изнад жеље да останемо здрави - истиче министарка.

Фото: Принтсцреен/РТС

Сматра да колективна свест и одговорност мора да буде изнад свега.

Навела је и да је вирус тренутно потврђен у 63 установе социјалне заштите, односно у једној петини укупног броја таквих установа.

- Углавном се ради о спорадичном броју оболелих. То јесу најосетљивија места где се вирус шири као пожар. Имали смо негативно искуство у Нишу и ту смо посебно будни, са посебним степеном надзора. Када видимо апсолутне бројеве, делује да су велики, али у питању су спорадични случајеви, где се брзо реаговало и није дозвољено да се вирус шири - објашњава Кисић Тепавчевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)