ПРЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ ПРЕДВИДЕО АПОКАЛИПТИЧНИ СЦЕНАРИО Др Саздановић сада има важно упозорење за све

Novosti online

06. 11. 2020. у 09:54

ПРЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ ПРЕДВИДЕО АПОКАЛИПТИЧНИ СЦЕНАРИО Др Саздановић сада има важно упозорење за све

Foto: Printskrin

ДИРЕКТОР Клиничког центра Крагујевац проф. др Предраг Саздановић каже да су били у праву када су пре две недеље најављивали апокалиптични сценарио.

Искључиво можемо да нађемо разлоге у неодговорном понашању појединаца и илегалним окупљањима, поручује Саздановић. Истиче да нико не зна колико ће ова ситуација трајати нити колико ће бити пацијената, али да су спремни за најгори сценарио.

Нестабилна је епидемијска ситуација у Крагујевцу. У односу на период од пре две недеље, број пацијената који долази на преглед у ковид амбуланту Дома здравља готово је утростручен. Више се и тестира, а број заражених варира из дана у дана. Било их је више од стотину. Најновији подаци су да је од 425 узоркованих 70 новозаражених у Крагујевцу.

Предраг Саздановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је тренутно у ковид делу Клиничког центра у Крагујевцу хоспитализовано 113 пацијената, њих 26 је на Интензивној нези, а 11 на респиратору.

-Ситуација је онаква какву смо и пре две недеље предвидели. Неко је то назвао апокалиптични сценарио, али нажалост били смо у праву. Цео систем здравства у Србији је одједанпут оптерећен огромним бројем пацијената где ми искључиво можемо да нађемо разлоге у неодговорном понашању појединаца, илегалним окупљањима- нагласио је Саздановић.

Навео је да су у Клиничком центру у Крагујевцу извршили трећу сеобу клиника и пресељено је осам клиника са својих места, јер су морали да отворе нове капацитете за пријем ковид пацијената.

-Ми смо морали да преместимо клинику за кардиологију, хематологију, гастроентерологију, алергологију, урологију. Ми смо покушали да унутрашњим ресурсима отворимо нове просторе-рекао је Саздановић и додао да ће захваљујући Министарству здравља добити нових 200 кисеоничких места.

-Оно што морамо да знамо да су жртве целе ове пандемијске кризе не ковид пацијенти, односно пацијенти који не могу да се лече тамо где треба зато што су те клинике пресељене и ти простори су отворени за ковид пацијенте-истакао је Саздановић.

Указао је да је и број здравствених радника који су ангажовани у ковид систему велики, да су највећи пик имали у јулу када је 560 радника било у ковид систему.

-Овог пута очекујемо да ће бити већи број, очекујемо да ће бити преко 700 људи. Комплетан здравствени систем Крагујевца је подигнут на ноге и под узбуном-навео је Саздановић.

У Крагујевцу је спремна привремена болница на "Шумадија сајму", а директор Клиничког центра каже да нажалост размишљају и о другим локацијама.

-Следеће недеље ћемо да припремимо још два простора – халу 'Парк' и халу 'Језеро'. Очекујемо ту неких нових 250 места. У овом треутку ми смо неких 30 одсто капацитета и кад год дођемо до 60 посто уводимо неке нове просторе да бисмо били спремни за нови талас-објаснио је Саздановић.

-Ово нико не зна колико ће трајати и нико не зна колико ће бити пацијената. Ми смо спремни за најгори сценарио. Клинички центар Крагујевац и сво особље су ветерани овог епидемијског рата и нема потребе да наши пацијенти брину да ли ће бити адекватно лечени. Пре тога, чувајте се. Чувајте своје породице, носите маске, избегавајте илегална окупљања, чувајте своје здравље-поручио је Саздановић.

Што се Крагујевца и Шумадијског округа тиче – корона вирус је ушао готово свуда. Заражених у има у школама, на факултетима, у великим колективима и градској управи.

Око 2.500 људи у Шумадиском округу је у кућној изолацији и надлежне службе још увек успевају да прате и изолују контакте, што је пресудно и у овој рунди у борби са короном.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Tika

13.11.2020. 01:06

Bravo doktore, čista istina. Da nam nije država ovoliko odgovorna, pa uvela na vreme sve potrebne mere, striktno ih sprovodi, naučila iz dva predhodna talasa kako se organizovati, još gore bi bilo. Ovako neodgovorni pojedinci, ilegalno pune kafane, kafići, bilijar klubovi, splavovi, teretane... Policija juri one bez maski, dezinfekcija i merenje temperature na svim ulazima u radnje, Rusi peru hemikalijama ulice, vrši se dezinfekcija apoteka, bolnica...