УНС ПРИЈАВИО ПРЕТЊЕ ТУЖИЛАШТВУ: После саопштења на Твитеру кренули напади Јунајтед групе

Novosti online

25. 10. 2020. у 17:00

УНС ПРИЈАВИО ПРЕТЊЕ ТУЖИЛАШТВУ: После саопштења на Твитеру кренули напади Јунајтед групе

Фото: Архива ВН

УДРУЖЕЊЕ новинара Србије (УНС) пријавило је данас Тужилаштву за високотехнолошки криминал претње које су на Твитеру упућене након што су на тој друштвеној мрежи објавили саопштење у којем су позвали новинаре Н1, Нове и Нова.рс да се одупру притиску власника и престану да крше професионални кодекс, наводи се у саопштењу УНС, које преносимо у целости.

„Која сте ви гамад, ал ће те висити за ово, један по један = СВИ“, гласи једна од претњи упућена УНС-у на Твитеру.

УНС је претње тужилаштву пријавио преко Сталне радне групе за безбедност новинара, у којој су уз представнике УНС-а и других новинарских и медијских удружења високи представници полиције и тужилаштва.

Испод објаве Удружења под називом „УНС позива новинаре Н1, Нове и Нова.рс да се одупру притиску власника и престану да крше Кодекс новинара“ коју смо 23. октобра поставили на Твитеру налазе се више од двеста агресивних, вулгарних и увредљивих коментара.

Хајци против УНС-а на Твитеру су се придружили уредници и новинара медија Јунајтед групе, постичући своје симпатизере да језиком мржње и агресивности коментаришу УНС-ово саопштење, у којем их позивамо да се одупру притиску власника и да престану да својим извештавањем драстично крше Кодекс новинара.

Покушај дискредитације УНС-а на Твитеру уследио је након што смо саопштили да су Н1, Нова и Нова.рс прекршили етичка и професионална правила извештавајући о пресуди циришког суда по тужби Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б, као и о информацијама које је УНС објавио о том судском поступку. Драган Шолак је сувласник Јунајтед групе у чијем су власништву Н1, Нова и Нова.рс.

Осим на Твитеру, редакцији УНС-а на имејл и у коментарима на сајту стигао је низ једнако увредљивих и вулгарних коментарa на то саопштење, као последица непримерене кампање коју воде медији Јунајтед групе.

Као члан Сталне радне групе за безбедност новинара УНС ће наставити да доставља претње тужилаштву које подстичу насиље и представљају претњу по нашу безбедност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)