ПРЕТЕЋА СИТУАЦИЈА У БЕОГРАДУ: Само током ноћи се 200 људи јавило у ковид амбуланте, више од половине заражених из престонице

Новости онлине

23. 10. 2020. у 08:41

ПРЕТЕЋА СИТУАЦИЈА У БЕОГРАДУ: Само током ноћи се 200 људи јавило у ковид амбуланте, више од половине заражених из престонице

Фото: Д. Поздеровић

БЕОГРАД већ данима држи неславни рекорд по броју оболелих од корона вируса, јуче је сваки други заражени био из српске престонице, а у току претходне ноћи, између четвртка и петка, повећан је и број људи који су се јавили у ковид амбулантама у Београду, у којима је, иначе, последњих неколико дана број прегледа повећан за 30 одсто.

Државни секретар у Министарству здравља др Александар Стефовски казао је за РТС да се у току ноћи у две ноћне ковид амбуланте и два тријажна центра при болницама јавило 200 особа.

- У току ноћи је био повећан број прегледа. 200 људи је потражило помоћ у две ноћне ковид амбуланте и два тријажна центра у Инфективној клиници и КБЦ "Бежанијска коса". Последњих неколико дана је повећан број прегледа, само јуче у току дана, помоћ је потражило 1.500 људи, од којих се 1.000 јавило први пут, што значи да први пут имају симптоме који указују на ковид - казао је Стефовски.

Према његовим речима у ковид амбулантама се подједнако јављају мушкарци и жене, а углавном се жале на кашаљ, повишену температуру, малаксалост...

- Мањи број се жали на губитак чула укуса и мириса. Морам да кажем да сваки дом здравља има ковид амбуланту, у које могу да се јаве грађани чим осете симптоме. Оне су опремљене тако да се у њима ради комплетна ковид дијагнстика, и на основу чега се процењује да ли је пацијент за болничко, кућно лечење, или је у питању сезонски грип - рекао је Стефовски и апеловао на све да држе дистанцу и носе маску:

- Ово је период када се све више борави у затвореном простору. Знамо да су дистанца и маска битан фактор у заштити. Знамо да ближа комуникација и непоштовање мера доводи до тога да се инфекција шири.

др Александар Стефовски/Фото: Принтсцреен

 

Стефовски је навео да су заражени пацијенти тренутно смештени у четири болнице у Београду, и да у њима има места.

- Овог момента пацијенте имамо у Клиници за инфективне и тропске болести КЦС, у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", у КБЦ "Бежанијска коса" и на ВМЦ. Капацитети тамо нису попуњени. На располагању нам је и Арена, која је у потпуности спремна. Спремни смо и за много већи налет. Ако треба укључиће се и додатни капацитети, али још једном апелујемо на све да носе маску и држе дистанцу, помогну себи, другима, својој породици, али и хроничарима, који имају потребу за другом врсттом лечења и прегледа - истакао је он.

У овом моменту о болницама у Србији је због корона вируса на лечењу 515 пацијената, од којих је 300 у београдском систему. 

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)