ДОБАР СЕКС ЛЕКОВИТ И У ТРЕЋЕМ ДОБУ: Колико су интимни односи важни после 65. године за опште физичко и ментално здравље

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

25. 10. 2020. у 07:10

ДОБАР СЕКС ЛЕКОВИТ И У ТРЕЋЕМ ДОБУ: Колико су интимни односи важни после 65. године за опште физичко и ментално здравље

Фото Depositphotos

КОЛИКО год да се деца или унуци шокирају када од својих родитеља или бака и деда чују да су нашли новог партнера или сексуалну партнерку, колико год да их сматрају чуднима, чињеница је да је физичка блискост уобичајена људска потреба која се можда са старењем смањује, али никако не нестаје.

Без обзира на године и болести, људи желе да уживају у додиру, нежности, пољупцима, опуштању уз некога ко им је драг, кога воле и ко ће им, у крајњем случају, подићи самопоуздање.

Поред кога ће се осећати активнијим, потребнијим, срећнијим, пожељним, па и млађим. Физички и љубавни контакти дефинитивно нису својствени само младима, већ су веома важни и особама у трећем добу, показују готово сва новија истраживања. У Америци се чак 40 одсто особа између 65 и 80 година изјаснило као сексуално активно, од чега више од половине мушкараца и мање од трећине жена.

Мада је код нас секс у трећем добу безмало табу тема, треба знати да он побољшава опште здравље. Превенција је код многих обољења карактеристичних за старије од 65, подиже општи квалитет живота. Људи се осећају мање усамљенима, мање одбаченима и маргинализованима, лакше се носе са тешкоћама, осећају припадност, мање су депресивни. Схватају да живот не иде мимо њих.

- Добар секс је здрав увек и у било ком периоду након постизања елементарне зрелости - каже Марко Браковић, психотерапеут и писац. - Проблем је само уколико се претерује и уколико особа има израженије здравствене проблеме са срцем и крвним судовима. Секс ослобађа хормоне среће, пријатности и задовољства, и ублажава осећај изолације и усамљености, а ствара осећај блискости, нарочито ако се изводи нежније.

Браковић додаје и да припадници старије популације, посебно мушкарци, уколико им је класичан секс битан, узимају понекад помагала, али би морали да воде рачуна да она буду безбедна и да их одобри лични лекар. Уколико не постигну жељене ефекте, може се, како каже, десити осећај утучености и празнине.

Овакво, стереотипно гледање на физичке односе кроз пенетрацију, које је карактеристично за наше поднебље, може изазвати само контраефекте, а научници упозоравају и да средства за потенцију повећавају опасност од инфаркта због учесталих оргазама, посебно код мушкараца.

Фото Илустрација Тошо Борковић

Према речима др Александра Милошевића, уролога и сексолога, облици физичког контакта могу бити различити и не уз обавезну пенетрацију. Управо размењена нежност и пажња делују на људе благородно. Многи пензионери, посебно мушкарци, не знају да многобројне здравствене проблеме могу да превенирају или смање нормалним сексуалним контактом, љубављу, додиром, разговором.

- На мањак тестостерона утичу разна обољења која расту најчешће са одређеном старосном доби, попут хипертензије или дијабетеса. Мушкарци често не знају нпр. да санирањем својих основних болести могу да побољшају и ерекцију и сексуални живот. Сексуалност, ако је нормална, без оптерећења, без потребе за доказивањем и разноразних помагала, утиче на побољшање свих животних функција, и физичких и психичких, и на раст нивоа тестостерона - каже др Милошевић.

СУПЛЕМЕНТИ ПОНЕКАД ОПАСНИ

ИСТРАЖИВАЊА показују да 18 одсто мушкараца и три одсто жена у свету користе лекове и суплементе за побољшање сексуалне функције. Њих, међутим, слажу се сви стручњаци, никако не треба узимати напамет, без консултације са лекаром, јер интеракција са другим лековима може бити опасна.

То би значило, како каже, да повољно утиче и на рад срца и кардиоваскуларног система, а могло би чак превентивно или бар успоравајуће да делује и код неуролошких обољења, код Паркинсонове болести или деменције.

Са овим је сагласан и уролог др Радивоје Лазић, који посебно истиче значај секса као превенцију карцинома простате код мушкарца.

- Увећање простате не изазива ерективну дисфункцију, али се зато редовним физичким односима могу смањити проблеми с простатом - каже др Лазић.

Код дела жена са старењем се смањује и сексуална жеља, што због физичких, што због психолошких разлога - од хормонских промена, преко великог броја телесних болести и лекова које узимају, до веће учесталости депресије у старијем добу. И код мушкараца наступају многобројне телесне промене. Када се ниво тестостерона снизи испод одређене границе, како стручњаци наводе, не само да долази до губитка сексуалне жеље, већ и до проблема са концентрацијом, појачаним умором и сниженим расположењем. Насупрот томе, сексуална активност подиже  праг, односно умањује осећај бола.

И код једног и код другог пола с годинама потреба за класичним сексом се смањује и нежност избија у први план. Ако то прихвате и једни и други, може им се десити да више уживају у љубави и контакту него у младости, када су били оптерећени несигурношћу и комплексима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)