БиХ НАЗВАЛИ РЕПУБЛИКОМ?! Кардинална грешка у уџбенику из географије за седми разред основаца

В. Ц. С.

19. 10. 2020. у 07:30

БиХ НАЗВАЛИ РЕПУБЛИКОМ?! Кардинална грешка у уџбенику из географије за седми разред основаца

Фото приватна архива

НЕПУНИХ недељу дана откад је на друштвеним мрежама осванула мапа из радне свеске за трећи разред, из српског језика, издавача "Нови логос", у којој је на месту Норвешке означена Шведска, родитељи су се побунили против још једне невероватне уџбеничке грешке.

У питању је исти издавач, овога пута са другим уџбеником.

Реч је о географији за седми разред, где је у наслову лекције, Босна и Херцеговина названа "Република Босна и Херцеговина". Ово је узнемирило неке родитеље пореклом из Републике Српске, који су се и обратили нашој редакцији.

- У време потписивања Дејтонског мировног споразума љута битка се водила да у називу Босне и Херцеговине не буде ниједна реч која би асоцирала на чврсту државну творевину. БиХ се састоји од два ентитета: Федерације БиХ и Републике Српске. Овакве грешке могу да буду веома опасне и алудирају на сталне покушаје да се РС укине - каже забринута мајка једног тринаестогодишњака.

СКАНДАЛ СА РАШКОМ И ХРВАТСКОМ

ИСТИ издавач изазвао је незадовољство родитеља и пре више од годину дана, када је утврђено да се, опет на једној мапи, овога пута у уџбенику из Природе и друштва за четврти разред, као сусед Рашке, Византије и Бугарске у деветом веку помиње Хрватска, која тада није ни постојала! Како кажу у "Клет групи", тај уџбеник је лане повучен из продаје.

У "Клет групи", чији је члан и издавачка кућа "Нови логос", признају да је направљена грешка.

- Нажалост, постоји грешка у уџбенику географије за седми разред у имену Босне и Херцеговине. Грешку ћемо одмах исправити и послати Министарству на поновни преглед.

Фото приватна архива

Обавестићемо и наше кориснике о поменутој грешци. Оно што је добро јесте да је погрешка само у наслову, али је у самој лекцији исправно наведено име државе. Аутори, који су професори на Географском факултету, жале и није им јасно како нису приметили. Вероватно су приликом прекуцавања назива осталих република, омашком оставили ту реч и испред имена Босне и Херцеговине - каже за "Новости" Иван Перић, директор развоја "Клети".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Šator

19.10.2020. 08:40

Професори? Вјероватно док су куцали су размишљали шта ће са кешом од књига а не о оном шта куцају. Још ако су докторирали на сега-мега факултетима, нису ни могли размишљати. Али ово је једноставно за рјешити, сви који су купили то смеће, да врате књигео трошку издавача, а он за трошкове нека види са ауторима о рецезентима... Ина и једна добра ствар, ученици да прецртају назив Република, па ће сви до једног добро научити да БиХ нема тај префикс и да је више лабава конфедерација из које Срби и Хрвати хоће да побјегну, а муслимани да је унитаризују ( уз помоћ странаца и издајника).

Samir

19.10.2020. 09:00

Objektivno gledano ovo nije greška jer je Bosna i Hercegovina po svom uređenju republika a ne monarhija i ona ima centralnu vladu pa tako ona predstavlja čvrstu državnu tvorevinu republikanskog tipa. No, Novosti nikada je govore kako je Republika Srpska entitet Bosne i Hercegovine i nije samostalna država već je samo u rangu onoga što su Autonomna pokrajina Vojvodina i Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije. Ali, što je babi milo to joj se i snilo.

Strahinja

19.10.2020. 09:10

Da li neko u nadležnom ministarstvu uopšte proverava sadržinu i kvalitet udžbenika? Očigledno ne, iako su odgovorni pred društvom, a u takvom haosu kojekakve nestručne tutamute ostvaruju zaradu. Sramota!

buki

19.10.2020. 09:35

Из лекције видим да уз Српска фали Република, а рат је започео између Муслимана, Хрвата и Срба. Није логично да се један народ одређује територијално (Бошњаци - Муслимани који живе у Босни), а друга два (Хрвати и Срби) национално. Пошто нам Хрвати штампају (изгледа и пишу) уџбенике, питам се само какви ли су уџбеници које штампају за децу у Хрватској, пошто не верујем да су они као ми, тако важан сегмент препустили странцима. Осим тога, нико из нашег Министарства Просвете, већ пар година не излази да незадовољни родитељима објасни зашто и даље нашој деци уџбенике пишу странци (и то још Хрвати). Да ли су то неки дугорочно потписани уговори, којих не можемо да се ослободимо, или је то став и ове владе?

Liver

19.10.2020. 09:38

Невероватно!!! Па шта раде различите комисије које прегледају те уџбенике!? И зар није сукоб интереса да наставник одређује издавача!??? Квалитет уџбеника је катастрофалан.

Anja

19.10.2020. 09:49

Ja koristim Zavodov udzbenik i odličan je. Tekst je po meni u potpunosti prilagodjen učenicima. Ako mi fali nesto, slika ili film, ja ubacim u prezentaciju sama dok predajem. Neke kolege mi se smeju tipa "ti još uzimaš Zavod, svašta". Izgleda da sam "out" i nisam "fensi" ako uzmem knjigu domaćeg izdavača.