ОГЊУ ЦИЉ ДО 50 КИЛОМЕТАРА: Србија је међу ретким државама које успешно раде на усавршавању далекометне артиљерије

Р. ДРАГОВИЋ

15. 10. 2020. у 11:00

ОГЊУ ЦИЉ ДО 50 КИЛОМЕТАРА: Србија је међу ретким државама које успешно раде на усавршавању далекометне артиљерије

Паљба "огња" и "мораве" на вежби "Садејство 2020."/ Фото Министарство одбране

У СЕНЦИ Ратног ваздухопловства и набавки авиона, хеликоптера и дронова, највећи помак у модернизацији копнених снага Војске Србије направљен је у артиљеријским и ракетним системима.

Само у последње три године у наоружање је уведено више од 20 различитих врста артиљеријског наоружања и опреме. Свакако највећи искорак направљен је на самоходном модуларном систему "огањ" од кога се очекује да наредне деценије буде окосница ватрене подршке јединицама.

Ефектна паљба на недавно одржаној вежби "Садејство 2020" на Пештеру из готово свих савремених оруђа потврдила је опредељење војног врха да дигне на ноге овај сегмент армије. Увођењем у наоружање самоходне хаубице "нора Б52", модернизоване гусеничке хаубице 122 милиметра "гвоздика", дигитализоване и модуларне верзије "огња", као и вишецевног лансера ракета "морава" Војска Србије добила је на моћи, али и домету који сада достиже - 40 километара.

О снази овог рода оружаних снага сведочи и учинак са Пештера - артиљеријско-ракетна оруђа за свега седам минута паљбе на простор окупиран замишљеним непријатељским снагама површине неколико квадратних километара испалила су чак 500 пројектила или око 20 тона разорног челика.

ТЕНК М-84

АРМИЈЕ из региона посебну пажњу поклањају развоју и модернизацији артиљеријског и ракетног наоружања. Њихова лупа на вежби "Садејство 2020" била је усмерена на модернизовани тенк М-84. Ово борбено средство настало је у предвечерје грађанског рата, а на њему су радиле фабрике из свих делова тадашње Југославије.

- Србија је међу свега 10 држава у свету које имају могућности да развијају овакве далекометне артиљеријске системе, оруђа, муницију и опрему за управљање ватром - објашњавају у Министарству одбране. - Припадамо светском тренду у домену повећања домета, прецизности ватре, али и увођењу пројектила са пројекцијом путање. То је добра основа за бројна друга унапређења и развој нових система.

Већина ових захтева примењена је на модуларном систему "огањ", који осим што може да испаљује готово све невођене пројектиле, има могућност и за пуњење софистицираном муницијом каква је ракета "алас".

Овај модел "огња", осим што има нови инерциони навигациони систем (ИНС) и што је добио бројне дигиталне елементе омогућио је далеко већу брзину употребе - од тренутка издавања команде до спремности за дејство, модуларном "Огњу" потребна су свега три минута, док је његовој старијој верзији било потребно неупоредиво више времена.

У оквиру рада на развоју оруђа, интегрисани су и сви подсистеми за припрему, извршење и управљање вођеним ракетама. У Војнотехничком институту развијају се и ракете "кошава 1" и "кошава 2", чиме ће се домет наше ракетне артиљерије подићи на више од 50 километара и оне ће имати бојеве главе велике разорне моћи, способне да униште утврђене циљеве и значајне стационарне објекте.

ХАУБИЦА ВРАЋЕНА СА ОТПИСА

НОВИ живот је удахнут и самоходној хаубици 122 милиметра, чија је модернизована верзија имала јавну премијеру на Пештеру. Ово средство, како истичу у Министарству одбране, скинуто је са листе за отпис, будући да је одлуком претходних власти "гвоздика" била планирана за отпис и сечење. Артиљерци Војске Србије на модернизованим гусеничким хаубицама увежбавају такозвану МРСИ паљбу, која подразумева испаљивање више пројектила из једног оруђа, с тим да сви заједно истовремено падну на циљ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Bonaparta

15.10.2020. 12:00

Samo još da kupimo od Rusa licencu za novi sistem za uništavanje tenkova dometa 100 km koji može da se montira na sva gusenična vozila, a mi ih imamo po prilično a tu svrhu, a kao i top od 57mm za Lazara 4 i 30 tak borbenih bespilotnih letelica. Više niko kopneno nam ne bi mogao ništa.