ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Реуматске болести чешће код жена, а ево и како се развијају

"Доктор у кући" - И. Ковачић

10. 10. 2020. у 10:30

КАКО ће реуматолошке болести да се развијају: благо и споро или брзо и агресивно, лекари могу да процене на основу испитивања специфичних антитела у крви.

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Реуматске болести чешће код жена, а ево и како се развијају

Фото: Depositphotos

Ово је нарочито важно за жене, које знатно чешће оболевају од болести локомоторног система. Захваљујући овим брзим анализама одређује се терапија, помоћу које без обзира на тежину обољења свака реуматолошка болест може ефикасно да се држи под контролом, и да пацијента ослободи болова.

Доктор Никола Рогановић каже да су међу женама посебно учестали системски еритемски лупус, Сјогренов синдром, реуматоидни артритис, склеродерма, па и артрозе.

- Разлог за то свакако треба тражити у улози женског полног хормона - естрогена, као и генетским факторима који узрокују различитости у имунском систему међу половима - објашњава др Рогановић.

Системски еритемски лупус је хронична, аутоимуна болест која може да нападне различите органе, нарочито кожу, зглобове, крв и бубреге. У случају Сјогреновог синдрома јавља се сувоћа ока и уста, а ова болест је чак девет пута учесталија код жена него код мушкараца.

Фото: Depositphotos

 

- Да ли ће ток болести да буде благ или рапидан најчешће зависи од степена патолошког имунског одговора оболелог који обично процењујемо на основу нивоа одређених антитела у крви - каже др Рогановић.

Реуматоидни артиртис осим зглобова, такође, може да захвати кожу, унутрашње органе и нервни систем. Ово обољење се јавља код сваког стотог становника на планети, много је учесталије међу женама, којима се ова дијагноза обично поставља током четврте и пете деценије живота.

АРТРОЗЕ У ЧЕТРДЕСЕТИМ БЕЗ СИМПТОМА

ДЕГЕНЕРАТИВНЕ промене зглобне хрскавице, односно артрозе изузетно су болна стања. С обзиром на модеран начин живота, артрозе представљају велики социо-медицински проблем, нарочито у развијеним земљама. Епидемиолошка истраживања показала су да се у високо развијеним земљама света код 50 одсто особа старијих од 40 година могу доказати артротске промене на зглобовима, јер су у тој доби претежно клинички без симптома.

- Захваљујући доступности квалитетних лекова, укључујући и нове генерације као што су биолошки лекови и ЈАК инхибитори и најтежи облици болести могу се веома успешно лечити - каже др Рогановић. - Изузетак су само тешки облици склеродерме који су и даље велики терапијски изазов.

Склеродерма је системска болест везивног ткива која се карактерише дегенеративним и запаљенским променама које доводе до затезања, задебљања и фиброзе коже и до оштећења унутрашњих органа, нарочито срца, плућа, бубрега и гастроинтестиналног система.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)