"КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ" ЈЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋ: Овај викенд је прекретница, а Београд НАЈВЕЋЕ жариште

Novosti online

03. 10. 2020. у 17:25

КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ ЈЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋ: Овај викенд је прекретница, а Београд НАЈВЕЋЕ жариште

Фото: Новости архива

СРБИЈА данас има неповољне корона бројке - за дан је тестирано мање него иначе - 4.751 особа, обично је та цифра између 6.000 и 8.000, а поново имамо више од 100 заражених, односно 107.

То нас доводи до закључка да такозвани Конов коефицијент данас износи 2,25 одсто, што никако није добро.

Наиме, да би могли да кажемо да је ситуација релативно мирна, тај проценат би требало да буде 0,5 одсто.

Зашто је важан "Конов коефицијент"

Шта је заправо Конов коефицијент и зашто је толико важан?

При крају првог таласа корона вируса, др Предраг Кон је рекао "да ћемо о укидању ванредног стања и укидању рестриктивних мера моћи да разговарамо када овај бројка падне испод пет одсто".

А да би ситуација била иоле стабилнија потребна је још мања вредност.

- Када број новозаражених у односу на број тестираних спадне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање - рекао је др Предраг Кон у тренутку када смо мислили да је први талас короне прошао.

Како је о односу броја новозаражених и тестираних у размаку од 24 сата говорио и објашњавао његову важност управо епидемиолог др Кон, те је због тога у народу и назван "Конов коефицијент".

Д. Миловановић

Београд поново жариште

Треба напоменути да је Београд поново означен као жариште, а то потврђују и данашње бројке.

Наиме, од укупног броја - 107 новозаражених, у последња 24 часа чак 55 особа, што је више од половине, је из Београда.

Следећи град по броју заражених је Нови Сад са 5, у Бујановцу имамо 3 новозаражена, док свим другим градовима и општинама број новозаражених у последња 24 сата не прелази два.

"Овакви бројеви упозоравају да је веома важно да грађани Београда максимално поштују заштитне мере, посебно када је реч о ношењу маски у градском превозу, у продавницама, тржним центрима, у сваком затвореном простору", истичу из Кризног штаба.

Ово су, додају, мере које су довеле до повољне епидемиолошке ситуације која међутим може лако бити нарушена, уколико попустимо са њиховим поштовањем.

Фото Д.Миловановић

"Управо зато Кризни штаб апелује на све грађане Београда да буду одговорни, да се придржавају заштитних мера и да воде рачуна о себи и другима, јер свако опуштање може довести до значајног погоршавања епидемиолошке ситуације", наглашавају.

Порост броја новозарежених, нарочито у Београду, очекиван је, а управо је овај викенд означен као прекретница.

Зашто баш овај викнед - зато што смо пре два дана имали новозражених преко 100, што давно није било, а друго што тај пораст долази уочи викенда, када се грађани више крећу, излазе, друже... А онда данас поново више од 100 и то чак 55 особа из Београда!

Управо због такве ситуације, надлежни су најавили и појачане контроле поштовања епидемиолошких мера у престоници, а коју ће да у затвореним просторима, првенствно у јавном превозу, да спроводе припадици МУП-а, комуналне полиције и санитарни испектори.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)