ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈЕ И ПО ПАУЗЕ: Торлак прави 200.000 вакцина против грипа

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

22. 09. 2020. у 14:00

ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈЕ И ПО ПАУЗЕ: Торлак прави 200.000 вакцина против грипа

Фото Н. Скендерија

СРБИЈА ће за ову сезону, вероватно, имати више вакцина против грипа него икад досад - најмање 600.000 доза, што је готово дупло више него што се иначе обезбеђује за заштиту најугроженијих о трошку осигурања.

После пуних 15 година паузе, на тржишту се, уз страну, очекује и домаћа, "Торлакова" вакцина - TorVaxFlu.

Докторка Вера Стојиљковић, директорка националног Института за вирусологију, вакцине и серуме, открива за "Новости" да је домаћа вакцина већ регистрована.

- Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" је од Агенције за лекове и медицинска средства Србије добио решење којим је издата дозвола за лек TorVaxFlu, вакцину против сезонског грипа, сплитовану, инактивисану - каже др Стојиљковић.

Домаћу вакцину против грипа, коју је "Торлак" производио од 1962. године, нисмо имали још од 2005, и штитили смо се увозним, најчешће "Санофи Пастеровим" цепивом.

- Производња ове вакцине тече у складу са планом производње Института за 2020. годину - објашњава др Стојиљковић. - Тренутно је у току производња активне компоненте вакцине против грипа, након чега вакцина пролази кроз процес контроле квалитета. Потом следи фаза комбиновања, пуњења и финализације вакцине, која ће, по добијању сертификата од Агенције за лекове и медицинска средства Србије, бити спремна за дистрибуцију.

Др Вера Стојиљковић, Фото Н. Скендерија

Торлакова TorVaxFlu сезонска вакцина против грипа по саставу је тровалентна, а по свом својству - мртва, тј. инактивисана. Чине је три вакцинална соја препоручена од Светске здравствене организације за северну хемисферу за сезону 2020/2021. То су сојеви H1N1, који је изазвао пандемију свињског грипа 2009. године, затим H3N2 и

B/Викторија сој.

- За сезону 2020/2021, Институт "Торлак" је, сходно свом плану производње за 2020. годину и исказаним потребама државе, у могућности да произведе више од 200.000 доза вакцине против грипа - каже др Стојиљковић.

СВИ ТРАЖЕ ДОДАТНЕ КОЛИЧИНЕ

ВАКЦИНАЦИЈА против грипа обично почиње половином новембра, а вакцинише се око 250.000 људи. Прошле сезоне је интересовање било веће, па је после почетних готово 300.000 доза, које су брзо утрошене, обезбеђено накнадно још 50.000. Ову вакцину о трошку осигурања добијају најосетљивије категорије становништва - хронично оболели, старији од 65 година, запослени у здравству, војсци, полицији, труднице после првог триместра... Ове године је у целом свету појачано интересовање за сезонску заштиту од инфлуенце због страха од судара грипа и ковида, па све земље траже додатне дозе вакцине.

СИРОВИНА Узорци вируса, Фото Н. Скендерија

Када производња буде завршена, након свих извршених контрола које ради сам произвођач, узорци вакцине се достављају на контролу Агенцији за лекове и медицинска средства Србије, а пуштају у промет по добијању сертификата овог регулаторног тела.

Ако све буде по плану, очекује се да ће домаћа вакцина бити доступна у октобру, најкасније у новембру, док би она купљена од страних произвођача, према потписаним уговорима, требало да стигне до 1. октобра.

Фото Н. Скендерија

Републички фонд здравственог осигурања је обезбедио у првој тури 344.920 доза цепива. Са "Фармалогистом" је по цени од 795 динара по дози уговорена четворовалентна вакцина против грипа за старије од три године, коју производи "Абот". Вакцина за узраст до 36 месеци, која кошта 1.194 динара и четворовалентна је, уговорена је са "Торлаком", који је купује од "Санофи Пастера".

РФЗО је, како сазнајемо, обезбедио још доза, тако да сада очекује испоруку укупно око 400.000. И РФЗО и Министарство здравља са произвођачима и заступницима тренутно преговарају и о додатним количинама, јер је циљ да се ове године, због епидемије ковида 19, што више људи заштити од сезонског грипа.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mama

22.09.2020. 15:50

Svi smo kao deca primali vakcine sa torlaka i hvala bogu mnoge bolesti izbegli.Imala sam poverenja za sve sto je proizvedeno na Torlaku..Radujem se da opet proizvilode vakcine.Da li je Srbija vlasnik instituta?