НИЗАК РАСТ НИЈЕ САМО ЕСТЕТСКИ ПРОБЛЕМ: Овог месеца води се глобална кампања усмерена на развојни поремећај код деце

Доктор у кући - Б. Р.

22. 09. 2020. у 07:05

НИЗАК РАСТ НИЈЕ САМО ЕСТЕТСКИ ПРОБЛЕМ: Овог месеца води се глобална кампања усмерена на развојни поремећај код деце

Фото: Depositphotos

ТРЕЋА недеља септембра посвећена је подизању свести о значају нормалног раста код деце и обележава се широм света у оквиру глобалне кампање под називом Children's Growth Awareness Week, чији је циљ да се усмери пажња на проблем поремећаја раста који најчешће настаје као последица недостатка хормона раста, изузетно важног хормона за здравље деце.

Осим што утиче на линеарни раст костију, хормон раста има низ значајаних улога у метаболизму, а његов недостатак може прузроковати срчане, имунолошке, проблеме са костима, плућима. Зато је важно да се дијагноза постави што раније, да би се применила одговарајућа терапија.

- Ниска телесна висина родитеља најчешће објашњава низак раст детета, али то не сме бити разлог да се дете не упути ендокринологу чим се уочи поремећај - каже др Маја Јешић, педијатар - ендокринолог у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој. - Захваљујући електронским картама раста које су доступне педијатрима у свим домовима здравља у Србији и апликацији "Карта раста" за мобилне телефоне и таблете путем које родитељи могу да воде "дневник раста" свог детета, просечан узраст у коме дете ниског раста први пут долази на преглед код ендокринолога је млађи него ранијих година.

Низак раст значи да је телесна висина детета испод доње границе нормале за узраст и пол и најчешће је породична одлика или последица конституционално успореног растења. Међутим, низак раст може бити проузрокован различитим поремећајима здравља.

- Што је веће одступање телесне висине од нормале, то је већа вероватноћа да дете има неки од патолошких облика ниског раста - објашњава др Јешић.

Најчешћи патолошки узроци ниског раста су недостатак хормона раста, недостатак хормона штитасте жлезде, низак раст проузрокован интраутерусним застојем у растењу, целијакија, различити генетски синдроми.

- У стечене узроке недостатка хормона раста спадају озбиљне повреде главе, тумори главе, инфекције централног нервног система, зрачење главе - каже др Јешић.

ДВА ТЕСТА У БОЛНИЦИ

Низак раст код деце са урођеним недостатком хормона раста може да се уочи најчешће после друге године живота.

- Код деце која споро расту и имају неко од клиничких обележја које указује на недостатак хормона раста потврда дијагнозе је заснована на налазу субнормалне секреције хормона раста у најмање два стимулациона теста која се увек изводе у болници под надзором особе са искуством - објашњава др Јешић. -Деца са недостатком хормона раста лече се инјекцијама хормоном раста које у нашој земљи покрива Фонд здравственог осигурања. За успех терапије важно је што раније постављање дијагнозе и постизање максималне висине пре почетка пубертета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)