ЛЕКАРИ ИЗ НИША ТВРДЕ: Нема више никаквих сумњи — корона трајно слаби једно чуло

Новости онлине

16. 09. 2020. у 14:37

ЛЕКАРИ са Клинике за ухо, грло и нос КЦ Ниш истражују последице ковида 19, засад су утврдили да се чула мириса и укуса након болести враћају у нормалу спорије и не у потпуности, али су установили са корона негативно делује на још једно чуло.

ЛЕКАРИ ИЗ НИША ТВРДЕ: Нема више никаквих сумњи — корона трајно слаби једно чуло

Фото Д.Миловановић

„Нема више никаквих сумњи и недоумица да вирус корона оставља последице и на слух оболелих. Осећај за мирис и укус, чији је губитак одмах по појави симптома дијагностикован код готово свих пацијената оболелих од ковида 19, враћа се много спорије него што би се очекивало, а у појединим случајевима не и у потпуности“ рекао је проф. др Душан Милисављевић, директор нишке ОРЛ клинике који је са колегама пре двадесетак дана почео јединствено истраживање (истраживање је успорено због значајног смањења броја хоспитализованих пацијената и особа које су се лечиле од ковида у последњих месец дана).

„Иако наша истраживања нису завршена, код мањег броја оболелих од ковида 19 утврђено је непобитно да долази до слабљења слуха, а претходно изгубљено чуло мириса и укуса не враћа се у потпуности. У досадашњем току истраживања евидентирали смо случајеве благог и средње тешког слабљења слуха, и то углавном на високим фреквенцијама. То значи да је код тих пацијената, којих, на срећу, није много, оштећен слушни живац и да они чују говор сем ако нису у питању највиши тонови. Исто тако евидентирали смо и случај додатног пада слуха и код пацијента који је користио слушни апарат“, објаснио је Душан Милисављевић, директор нишке ОРЛ клинике, пише Политика.

Када су у питању чула укуса и мириса, лекари из Ниша су рекли да су се они вратили код неколико пацијената, али да су поремећена или промењена јер они нису могли потпуно да дефинишу мирис или укус.

У истраживању је учествовало 75 пацијената позитивних на корону који су били у тешком и средње тешком стању, дуже хоспитализовани у ковид болницама Нишког клиничког центра.

Како је напоменуо др Милисављевић, велики број пацијената-учесника истраживања јавио се самоиницијативно да учествује јер сумњају да им је корона пореметила слух.

„Планирали смо да испитивање и истраживање обухвати сто таквих пацијената, од којих је 90 одсто млађе од 65 година, а 10 одсто изнад те старосне границе која, иначе, подразумева слабљење слуха због година. А наша је одлука да пацијенте из узорка проверавамо и месец дана по излечењу, то јест одласку на кућни опоравак, јер бисмо само тако могли да утврдимо да ли штетне промене могу да имају трајнији карактер или је реч о привременим променама и оштећењима. За нас је најбитније да смо планом истраживања предвидели проверу слуха код пацијената који су лечени у нишким ковид болницама, али нисмо могли ту да станемо“, истакао је др Милисављевић.

Крај истраживања зависиће од тока епидемије.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)