ДОКТОР КОН УПОЗОРИО: Прави надзор људи који се враћају из иностранства могућ само у ванредном стању!

Новости онлајн

15. 09. 2020. у 23:45

- АКО очекујете повратак 50.000 људи, које треба да пратите 10 дана, то је пола милиона надзора. Прави надзора могућ је само у ванредном стању, упозорава епидемиолог Предраг Кон!

ДОКТОР КОН УПОЗОРИО: Прави надзор људи који се враћају из иностранства могућ само у ванредном стању!

Фото: Принтсцреен/Пинк

- О спровођењу неког вида надзора над држављанима који се враћају из иностранства говорило се недељама уназад. Мера коју смо донели да се људи који се враћају јављају, а које треба да пратите десет дана, спроводива је у пракси и имаће дугорочне ефекте, поготову у наредном периоду када долази време слава и зимских празника. Ако желимо да нам се никада више не понови јул месец, ми морамо месецима унапред да планирамо и зармишљамо - упозорава Предраг Кон и додаје.

- Ми смо говорили да повратак људи из инострнанства носи епидемиолошки ризик. Ја сам и раније говорио и сада ћу рећи да је то политичка одлука. Политичке одлуке су одлуке кад нешто не може да се спроведе и не види се начин да се спроведе, онда се једноставно и не уводи. Ми смо сада нашли начин који ћемо истестирати. Ово јесте неки вид здравственог надзора, али није онај здравствени надзор који је дефинисан законом и за који су одговорни институти за јавно здравље.

Такав здравствени надзор не би био могућ. Јер ако очекујете повратак 50.000 људи који треба да пратите 10 дана, то је пола милиона надзора. Тако нешто није могуће спровести без ванредног стања - истиче Кон.

Он додаје да ће се пронаћи начин да се повратиници пријаве тако да то буде што мање оптерећујуће и за саме грађене и за лекаре.

Како каже, постоји неколико могућности, укључујући и електронске пријаве, позивање кол-центра, аил и физички одлазак у ковид амбуланту, што је опција коју треба избећи кад год је могуће, додаје епидемиолог.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)