ХИРУРГИЈА КУКА: После операције опоравак 21 дан

И. Ковачић

12. 09. 2020. у 19:50

УСПЕШНОСТ операција којима се уграђује вештачки кук и колено најмање зависе од квалитета уграђеног вештачког зглоба, тврде ортопеди. Много су битније године пацијента, дужина трајања обољења које је узрок операције, примењена оперативна техника и свакако постоперативна рехабилитација.

ХИРУРГИЈА КУКА: После операције опоравак 21 дан

Фото Depositphotos

Доктор Љубодраг Зајић, ортопед и помоћник директора Института "Бањица", каже да се код нас уграђују квалитетни вештачки кукови и колена, онакви какви се употребљавају у развијеном свету:

- После ових сложених хируршких захвата, најбитнији је опоравак пацијента и његово подизање на ноге. Мање је познато да се оперативне компликације после уградње вештачког колена теже решавају у односу на операције на куку. Зато се чешће уграђују ендопротезе кука него колена. Осим тога, дегенеративне промене на куку погађају и релативно младе људе, док је болест зглоба колена углавном карактеристична за касније животно доба.

После операције кука и колена најбитније је да се пацијент, чим се пробуди из анастезије и дође себи, подигне на ноге. На тај начин смањује се ризик од појаве тромбозе.

- Подизање пацијента одмах након интервенције је рана постоперативна рехабилитација - каже др Сандра Вулевић Фармер, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације Института "Бањица". - Продужени опоравак се обавља у рехабилитационим центрима у трајању од 21 дан. Циљ овог опоравка је умањење и отклањање бола, рад на покретљивости оперисаног зглоба, бољи функционални опоравак, обука о заштитним положајима тела, покретима и активностима свакодневног живота. Пацијент се, такође учи да се ослобађа од помагала при ходу, и које вежбе је потребно да спроводи у кућним условима.

Рок трајања 20 година

УГРАДЊА вештачког кука је проглашена за операцију 20. века. Када је 1970. године изведена прва операција имплантације овог зглоба, сматрало се да је век једног кука око 10 година. Међутим, захваљујући новим имплантима, савременим материјалима који се користе и новим оперативним техникама, вештачки зглоб кука може трајати и пуне две деценије.

Када се спроведе комплетан опоравак пацијенти би требало да ходају без помагала и самостално обављају свакодневне обавезе.

- Обим покрета у вештачком зглобу кука и колена може да буде потпун, али и ограничен - каже др Љубодраг Зајић. - Ограничење покрета се чешће дешава код оперисаног кука зато што се покрети у овом великом зглобу обављају у више равни за разлику од колена које је у суштини зглоб са покретом у једној равни. Проблем са ограничењем покрета може да настане и због пропуста у оперативној техници. Углавном, пацијентима се након ових сложених хируршких процедура саветује да избегавају прекомерне покрете и велика оптерећења, нарочито се то односи на вештачки кук.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)