ЛОНЧАР О МОГУЋЕМ ПОРАСТУ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ: Локалне самоуправе више да прате ситуацију и да пдмах реагују

Танјуг

09. 09. 2020. у 15:32

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар апеловао је данас на све локалне самоуправе у Србији да више поведу рачуна и прате ситуацију код себе.

ЛОНЧАР О МОГУЋЕМ ПОРАСТУ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ: Локалне самоуправе више да прате ситуацију и да пдмах реагују

Фото: Танјуг

Уколико им се повећава број оболелих од корона вируса, да истог момента предузимају мере, а не да се "праве да не виде" и да чекају одлуке републичког Кризног штаба.

- Велики апел за локалне самоуправе да отворе очи 24 сата и воде рачуна да ли им се повећава број оболелих. Ако се повећава, истог момента да доносе нове мере и да то спрече - рекао је Лончар новинарима у Београду.

Лончар је подсетио да локалне самоуправе имају своје кризне стабове и епидемиологе, да могу да донесу одлуке и да нема потребе да чекају да виде шта ће бити у целој Србији и Европи.

- За то немамо времена и то не можемо да толеришемо јер не желимо да нам се зарази и умре још већи број људи - рекао је Лончар.

Истакао је да је најважније да се носи маска у затвореном простору, превозу. Да се избегавају сви скупови и окупљања где има доста људи, а посебно у затвореном или полуотвореном простору где се, додао је, вирус највише шири.

Лончар је навео је да ће првог октобра почети период вакцинације против сезонског грипа и позвао грађане да ту прилику искористе и да се вакцинишу.

- Имаћемо најквалитетније вакцине да сви они који су се и до сада вакцинисали, а и они који су у међувремену постали ризичне групе, искористе ту прилику и да спречимо да дође до мешања сезонскеог грипа и корона вируса пошто ће нам то умногоме помоћи да заштитимо наш здравствени систем и све наше пацијенте јер ће имати више простора за све оне који чекају на дијагностику, операције или на неку другу врсту лечења - додао је Лончар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)