ИЗГУБИО СИНА, ПА СЕ ПОСВЕТИО ДОБРИМ ДЕЛИМА: Мирољуб из Каоника поправио све ђачке столице у школи коју је похађао погинули младић (ФОТО)

С. БАБОВИЋ

03. 09. 2020. у 09:57

ИЗГУБИО СИНА, ПА СЕ ПОСВЕТИО ДОБРИМ ДЕЛИМА: Мирољуб из Каоника поправио све ђачке столице у школи коју је похађао погинули младић (ФОТО)

Фото: С. Бабовић

МИРОЉУБ Милановић из Каоника, код Крушевца, чији је син Марко погинуо у саобраћајној несрећи 2015.године, решио је да обрадује ученике школе коју је завршио његов покојни син поправио је и тапацирао свих 130 ђачких столица за целу школу!

Цео посао трајао је мање од недељу дана, а уочи почетка наставе ужурбано се радило, како би учионице са по 15 клупа и столица, како то налажу епидемиолошке мере,биле спремне за све ученике подручне школе “Велизар Станковић-Корчагин”,чије је седиште у суседном Великом Шиљеговцу.

- Ту школу завршио је мој син Марко, дивне је успомене из ње понео, а она много значи целом нашем Каонику - прича за “Новости” Мирољуб Милановић.

- Све ђачке столице, њих 130 смо прво обрадили,па тапацирали квалитетним материјалима и мислим да ће ђаци бити задовољни. Пре две године средили смо столице за предшколску групу! Срце ми је пуно, јер смо на путу да обновимо цео школски намештај.

И док разговарамо у дворишту, које се припремало за 1.септембар, Милановић нам каже и да ће улаз у школску зграду ускоро добити гелендере, а столови за ђаке-нове табле. Средиће и плочице на степеништима. Ова акција Удружења "Марко Цара Милановић”,које носи име по настрадалом Мирољубовом сину, за само пет година урадила је много: постављање лед-семафора и заштитних ограда у рибарском крају, иницијатива за сређивање куће сиромашној породици у Мојсињу, набавка музичких инструмената за даровите ђаке, организација Фолклорне смотре “Балканијада”, која сваке године окупи на стотине учесника из региона, само су неке од бројних активности Удружења.

МАРКО ЈЕ БИО ЈЕДНОМ МОМАК!

После губитка сина, цела породица Милановић посветила се хуманитарном раду. Марко Милановић настрадао је у 22.години. Био је одличан студент друге године рачунарства, инструменталиста,награђивани певач и фолклорац,посвећени чувар наслеђа и обичаја.У тренутку несреће био је сувозач у ауту,настрадао је без своје кривице. Више од 2.500 људи присуствовало је сахрани овог младића на гробљу у Каонику.

- Ове године нас је епидемија зауставила у организацији фолклоријаде, али већ следеће, настављамо - најављује Милановић.

- Прошле године смо успели да сакупимо довољно средстава да малом Вуку из Ђуниса, чији су родитељи Јована Миленковић (25) и Стефан Улић (26) погинули у тешкој несрећи, купимо намештај, техничку опрему, климу, пријатељи из “Микрон”-Каоника су поклонили пумпу, па је породица малишана, добила и топлу воду.

Ту се низ добрих дела неће завршити.

- Планирамо да поправимо све ђачке столице у учионицама од Ђуниса до Рибара! - каже нам Мирољуб Цара Милановић,председник Удружења “Марко Милановић”,које већ пет година помаже угроженим људима свих генерација.

ШКОЛА у Каонику имаће ове године 112 ученика у осам разреда и сви ђаци су се изјаснили за комбиновану наставу. Модерно репарираних ђачких столица има за све.

- Мислим да смо сада једина школа у Расинском округу која ће имати све тапациране столице за своје ученике-подвлачи за “Новости” Бобан Гајић,помоћник директора школе из Великог Шиљеговца,”задужен” за Каоник.

- Ученике ће дочекати спремне учионице са по 15 клупа и столица, а примењујемо и све друге мере и препоруке министарства у вези са превентивом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)