ИНТЕРВЈУ Директор КБЦ Др Драгиша Мишовић: Поносан сам! И баке и бебе смо излечили од короне

Ивана Ковачић

23. 08. 2020. у 12:00

ИНТЕРВЈУ Директор КБЦ Др Драгиша Мишовић: Поносан сам! И баке и бебе смо излечили од короне

В. Данилов

У ЈЕДНОМ тренутку имали смо чак 52 пацијента на респиратору, што вероватно није искусила ниједна установа у Европи.

Многима смо морали хируршки да отварамо душник, јер је то био једини начин да преживе. Лечили смо пацијенте са најтежим симптомима, међу којима је било и новорођенчади, породиља, трудница, мале деце, адолесцената, одраслих и старих људи. Поносан сам што смо успешно излечили 94-годишњу пацијенткињу која је имала озбиљну упалу плућа, а најтеже ми је пала смрт 42 године старе породиље за чији живот смо се борили месец дана.

Овим речима професор др Владимир Ђукић, директор Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић", сумира готово полугодишњи рад ове медицинске установе у престоници у ковид-режиму.

В. Данилов

* Колико сте пацијената збринули од почетка епидемије?

- Више од 1.500. Међу њима је било и лекара и сестара из целе Србије. Од наших запослених имали смо 30 заражених, већином сестара, које су имале тешку и средње тешку клиничку слику. У лечењу оболелих учествовали су тимови анестезиолога, лекара интензивиста, интерниста, пулмолога, ендокринолога. Веома је била значајна улога нефролога и лекара који су радили дијализе. Улога сестара интензивне неге је, такође, била фантастична. Њихов допринос, ентузијазам и посвећеност служе на част не само "Мишовићу", већ и нама као народу и држави. Важно ми је да кажем да нисмо имали ни једну једину ситуацију где сам као одговорно лице на било који начин некога морао да опомињем и подсећам на Хипократову заклетву и на оно што је део нашег свакодневног посла. Једноставно, људи су радили срцем и својом огромном енергијом.

* Зашто је баш "Мишовић" изабран за болницу која прима оболеле са најтежим симптомима?

- У првој фази епидемије доминирао је страх да респиратора неће да буде довољно. С обзиром на то да смо ми већ тада имали нове и проширене капацитете са модерним гасним станицама и разводима, прихватили смо се тог задатка. Сада могу да кажем да је наш систем трпео 10 пута веће оптерећење него што је максимално било до почетка епидемије, али смо изгурали. Поносмо истичем да је наш центар колевка српске анестезије. Сада, у другом пику епидемије, када смо примили више од 850 пацијената, имали смо 50 анестезиолога на располагању. Радили су у сменама на четири сата. Због жестоког темпа морали смо да оснујемо болнички хотел да бисмо одмарали сестре и лекаре, да не морају да путују до куће. Већина наших техничара и сестара живи на периферији, и њима је превоз био велики проблем, поготово у време ванредне ситуације и полицијског часа.

* Поједина струковна удружења вам приговарају да на отпусним листама ковид-пацијената нема печата са именом лекара, зашто?

- Ми смо то намерно урадили. Јер, ако неко има неке приговоре и притужбе, мене као директора увек може да нађе. Као друго, у лечењу ковид-пацијента учествују тимови лекара који раде сменски и не постоји само један одговорни лекар. Шест анестезиолога у једном дану лече интубираног пацијента. Значи, ми можемо на отпусну листу да ставимо само имена шефова, али то не одговара истини. А, тиме смо омаловажили труд свих других који су подједнако заслужни.

 

В. Данилов

* Како се припремате за потенцијлни јесењи удар ковида 19, какви су планови?

- Што се тиче рада у ковид-режиму, ми смо већ одлично уходани и тако ће да остане. Јер, нема опуштања. Тренутно на респираторима имамо пет пацијената, али и они захтевају 24 сата негу. Радимо на томе да од септембра почнемо да примамо и нековид пацијенте. Сада то ради само наша гинекологија, а у плану нам је да прораде и хирургија, урологија, неурологија и психијатрија.

* Колико сада имате респиратора на располагању?

- Почели смо са 21 респиратором, а сада их имамо 150. Нису нам сви у употреби. Сам респиратор не значи ништа ако немате место и простор где ћете да га ставите и прикључите. Осим тога, потребно је и особље које је обучено за рад на тој софистицираној машини. То су, поред лекара интензивиста и анастезиолога, и сестре интензивне неге. Сви они су драгоцен кадар и нажалост дефицитаран.

* Има ли довољно и друге медицинске логистике?

- Имамо озбиљну медицинску логистику. Значи и скенер, магнетну резонанцу, комплетну лабораторију, покретне ултразвучне апарате. Фондација "Новак Ђоковић" ће нам поклонити још један скенер, за који већ обучавамо особље. Дакле, "Мишовић" је озбиљан клиничко-болнички центар. Ми смо пре свега хируршка болница и зато у плану имамо да следеће године проширимо одељење интензивне неге. Тренутно на њему имамо 20 постеља, а жеља нам је да направимо још 20. То је минимално улагање у односу на оно шта град Београд може тиме да добије. На страну ковид, јер чињеница је да смо све старија и старија популација. Када дође до велике хируршке интервенције, увек постоји ризик, а то захтеава интензивну негу. Статистика показује да је просечна старост преминулих око 70 година. Ако се узме у обзир да је животни век у Србији око 78 година, значи да вреди пацијенту омогућити медицинску помоћ, да може да живи још скоро деценију.

 

В. Данилов

КОНАЧНО НЕКИ НА ОДМОРУ

* A ЈЕСУ ли сестре и лекари сада коначно на одмору?

- Јесу, одређен број. Сада су нам смене на шест сати, па се створио простор да неки коначно оду на годишњи одмор. За наше особље понуђен је гратис смештај, за њих и чланове њихових породица, у студентском одмаралишту на Копаонику.

БАЗА МЕДИНСКОГ ФАКУЛТЕТА

* A МЕЂУ лекарима "Мишовића" значајан број њих су професори Медицинског факултата у Београду?

- Јесу. Капацитети "Мишовића" су такви да ми нисмо највећа болница, али смо значајни јер смо центар који је више деценија препознат као центар озбиљне универзитетске медицине. Овде је на неколико клиника наставна база престижног Медицинског факултета у Београду.

РЕКОРД

* A КОЛИКО операција урадите када сте у редовном режиму рада?

- Прошле године смо направили највећи број операција у историји "Мишовића". Имали смо скоро 15.000 општих анестезија, а забележили смо и 800 порођаја више.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)