ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Симптоми алергије и ковида често су слични, ево како да их разликујете

И. КОВАЧИЋ

22. 08. 2020. у 12:30

СЕЗОНА цветања корова увелико је у току.

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Симптоми алергије и ковида често су слични, ево како да их разликујете

Фото: Depositphotos

Они који се први пут суочавају са симптомима алергије на ову врсту биљака, најчешће амброзију, могли би по неким симптомима да помисле да су заражени вирусом корона.

Доктор Жикица Јовичић, алерголог и имунолог Клиничког центра Србије, каже да се у неким знацима алергијска реакција може преклапати са ковидом:

- Симптоми који се преклапају су секреција из носа и кијање. Губитак мириса је повезан са најизраженијим симптомима алергије у смислу запушености носа, а код инфекције ковид 19 инфекције губитак мириса је врло нагао и потпун. Што се тиче губитка чула укуса, он се готово никада не јавља у случају алергије. Заједнички симптоми могу да буду и осећај недостатка ваздуха, али се код алергија овај симптом јавља повремено у нападима, док код ковида 19 има тенденцију да се јави нагло и да се не смирује.

Код пацијената са алергијама, како објашњава др Јовичић, може да се јави и умор као последица лошег сна, али није толико изразит и није праћен симптомима типа малаксалости и болова у мишићима. Међу зараженима вирусом корона се практично не јављају свраб и сузење очију, док су код алергија они незаобилазни.

Клинички је тешко разграничити ова два стања, али PCR тест, анализа крви и снимак плућа разрешавају дилему

- Када је реч о болу у грлу, он је типичан за инфекцију ковидом, али не и за алергије. Такође, у случају алергије не јавља се повишена телесна температура, док је код ковида, по правилу, врло честа и може да буде удружена са мучнином и дијарејом. Наравно, на крају требало би истаћи да се не може у потпуности искључити да пацијенти са алергијским ринитисом добију и ковид 19. Дакле, иако је клинички некада тешко, ипак на основу PCR теста, анализа крви и рендгена или скенера плућа, ова два стања могу лако да се разликују - каже др Јовичић.

Фото: Depositphotos

Алергија на полене корова је честа, а нарочито на полен амброзије. Скоро половина пацијената са алергијским ринитисом пати управо од тегоба које узрокује ова коровска биљка. Све је више млађе популације са алергијама, а процењује се да ће овај број у будућности да расте.

ТЕРАПИЈА ШТО ПРЕ

СВИ који јо нису почели да узимају терапију против симптома алергијског ринитиса требало би да почну што пре, јер лекови своје дејство испољавају доста брзо.

- Да би симптоми потпуно нестали потребно је узимати терапију неколико дана - каже др Јивичић. - У оваквим случајевима доза и број лекова су обично већи у односу на увођење лекова на почетку сезоне.

- Довољно је да у ваздуху буде око 10 поленових зрна у кубном метру ваздуха да би и најосетљивији имали симптоме - каже др Јовичић. - А само једна биљка може да произведе и неколико милијарди поленових зрна, који под повољним временским условима могу да се расеју и на удаљеност од 50 километара.

Наш саговорник посебно напомиње да су пацијенти са нерегулисаним алергијским ринитисом склонији томе да додирују нос и очи, па тако потенцијално, уколико не пазе стриктно на хигијену руку, могу да повећају ризик од добијања ковида 19. Зато ношењем маски на отвореном могу да смање изложеност поленима и имају повољан утицај на смањење симптома алергијсог ринитиса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)