КРИЗНИ ШТАБ СУТРА О ПОПУШТАЊУ МЕРА! Тиодоровић потврдио, ево шта би могло да почне са радом у августу

Новости онлине

20. 08. 2020. у 20:49

КРИЗНИ штаб за борбу против корона вируса сутра ће расправљати и одлучити о томе када ће тачно бити отворени биоскопи и позоришта.

КРИЗНИ ШТАБ СУТРА О ПОПУШТАЊУ МЕРА! Тиодоровић потврдио, ево шта би могло да почне са радом у августу

Фото: Архива ВН

То је за потврдио епидемиолог др Бранислав Тиодоровић, који је и члан Кризног штаба, а који се међу привима и залагао да културне установе морају да почну да функционишу чим пре.

Отварање биоскопа и позоришта било би прво следеће попуштање мера, а према досадашњим најавама, то би требало да се деси до краја овог месеца. Тачан датум, ипак, требало би да буде саопштен сутра, након седнице Кризног штаба. О томе се говорило и на прес конференцији овог владиног тела у среду.

- Уколико се овакав силазни тренд настави и наредних дана, врло скоро нас очекује и попуштање мера - рекла је др Кисић Тепавчевић на прес конференцији мислећи том прилком на биоскопе и позоришта.

На то се надовезао и др Предраг Кон, епидемиолог и такође члан Кризног штаба, који је рекао да "иако је против брзог отварања и попушања", неке ствари, као што је култура заслужују да буду приоритет.

Сада се, каже, одржавамо око 100, 200 новозаражених, а попуштање мера треба да се деси тек када паднемо испод 100. "То је моја тврда препорука", истакао је др Кон.

- А и нигде не може да почне ништа без дезинфекције и припреме, па ће таман да се све то поклопи непосредно пред полазак у школе - истакао је он.

Судећи према овој изјави др Кона датој у среду на прес конференцији, то попуштање би дакле уследило до краја овог месеца, с обзиром на то да је полазак у школу 1. септембра.

У среду се иначе о томе и расправљало на састанку који се одржавао управо када и прес конферецнија Кризног штаба.

Влада Србије, у сарадњи са Институтом за јавно здравље "Батут" и представницима културних радника и институција, предложила је мере здравствене заштите и препоруке за организовање рада установа културе које ће изнети Кризном штабу за сузбијање корона вируса на разматрање, како би се у што краћем периоду донела најбоља и најодговорнија одлука о начинима рада тих установа.

КВАР Случај је пријављен компанији "Апекс"

То је изјавила премијерка Ана Брнабић на састанку са представницима позоришта, биоскопа и манифестација, на којем су размотрене предложене мере здравствене заштите и препоруке за безбедно организовање рада институција које се баве културном делатношћу.

Брнабић је истакла да институције културе и културни посленици трпе озбиљне последице током епидемије и да је од велике важности да оне почну са радом, уз редовно и пажљиво поштовање мера безбедности и праћење епидемиолошке ситуације.

А како би од септембра могао да изгледа одлазак у биоскоп и позориште? На ту тему недавно је своје предлоге изнео наш епидемиолог и такође члан Кризног штаба за борбу против короне др Бранислав Тиодоровић, који је први и започео причу о попуштању мера у области културе.

Проф. Др Бранислав Тиодоровић истиче да је потребно допустити да култура и уметност функционишу, али свакако уз неопходне мере заштите.

Како каже, ако се будемо прдржавали мера, ако је пре свега организација добро спроведена, зашто људима ускратити одлазак на неки култутрни догађај?

- Ако је биоскоп, нека смање број карата да би се могла направити физичка дистанца, маска обавезно да буде подељена на улазу, нека она буде зарачуната и у цену улазнице, људи ће доћи - предлаже др Тиодоровић.

Фото: Танјуг

Морамо да живимо са овим, додаје.

- Људи тешко подносе све што нам се дешава, није то само случај код нас, већ и у целом свету. Сви смо суочени са истим проблемом, е сада како ћемо то прихватити и на који начин ћемо се организовати, то само од нас зависи. Маске, физичка дистанца, дезинфекција, кључне су ствари - закључује професор Тиодоровић.

Како је рекао недавно, ово је преломни тренутак, "свима нам је потребно више културе, мотивације, издржљивости да би превазишли све ово".

- Ако је планиран догађај за рецимо 1.000 људи, нека буде за 300, ако у биоскопу има 200 места, пустите 50 карата. Свима нам је потребно да се колико толико искључимо из свакодневнице, али понављам, уз опрез. Онај ко не може да контолише организацију немој онда ни да ризикује - сматра професор Тиодоровић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)