ДЕТАЉАН ВОДИЧ ЗА ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Ево када ће деца смети да скину маску, како ће ићи у тоалет, шта ће бити са ужином

Novosti online

20. 08. 2020. у 11:49

ДЕТАЉАН ВОДИЧ ЗА ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Ево када ће деца смети да скину маску, како ће ићи у тоалет, шта ће бити са ужином

Фото ЕПА

МИНИСТАРСТВО просвете, науке и технолошког развоја упутило је основним школама у Србији упутство за организацију и реализацију образовно васпитаног рада у школској 2020/2021. години.

Све школе имају рок до понедељка, 24. августа да доставе свој оперативни план организације и реализације наставе надлежној школскох управи на сагласност.

У Упутству Министарства, како преноси Телеграф, до детаља је школама објашњено како ђаци, учитељи и наставници треба да се понашају пре и при уласку у школу, током боравка на часовима, шта се ради између часова, како деца треба да се понашају приликом одласка у тоалет, а како када ужинају, као и ко им обезбеђује храну.

Такође, у сваком тренутку број деце у школи не сме да прелази 50 одсто.

Иначе, први школски дан биће посвећен предавањима и дискусијама на тему превенције од корона вируса.

Ова школска година, разликоваће се од многих, ако гледамо одржавање наставе. Ученици од 1. до 4. разреда ићи ће у школу, али ће се уколико има више од 15 ђака по одељењу, делити у две групе.

Ученици од 5. до 8. разреда имаће комбиновану наставу - у школи и онлајн, односно наставу на даљину.


ОРГАНИЗАЦИЈА ОНЛАЈН НАСТАВЕ

Часови ће се приказивати на РТС 2 и РТС 3, према унапред одређеном распореду и сатници.

Ученици 5.  разреда пратиће наставу на РТС 2 од 8 сати, и имаће дневно 3 часа, док ће се настава за ученике од 6. до 8. разреда имитовати на РТС 3, такође, од 8 сати. Ученици 1. до 7. разреда имаће дневно до 3 часа, а а осмаци - четири.

Иако ће ученици од 1. до 4. ићи у школи, и за њих је спремљена онлајн настава, и она ће се емитовати путем мултимедијске интернет платформе РТС планета.

Фото Д. Миловановић

 

НАСТАВА У ШКОЛИ

Када је реч о настави у школи, свака школа има аутомонију да сама утврди време почетка часова и изврши временску организацију часова на дневном, недељном и месечном нивоу. Оно што важи за све школе јесте да број ученика који истовремено борави у школи не сме да пређе 50 одсто од укупног броја.

Свако одељење мора да има своју учионицу, односно, током малог одмора нема промене учионица и кабинета, осим ако је то неопходно због специфичности предмета и посебне опреме.

За ученике од 1. до 4. разреда настава се организује свакодневно у школи

- Уколико је број ученика у одељењу већи од 15, оно се дели у две групе. Групе долазе у два дефинисана термина, на пример од 8 сати, и од 10.45. Ученици једне групе имају до 4 часа дневно. Часови трају по 30 минута. Пауза између прве и друге групе је 20 минута, и она служи за чишћење и проветравање учионица и свих других простора - наводи се у Стручном упутству.

Сви часови се организују у школи, и напољу на отвореном када год је то могуће.

Ученици од 5. до 8. разреда

Ако школа има простор и кадар, настава се организује свакодневно у школи. И у овом узрасту важе правила на поделу на две групе уколико у одељењу има више од 15 ђака, и за њих важи трајање часова од 30 минута. Разликује се само што у овом узрасту ученици једне групе имају до 5 часова.

Све остало је исто као и за ниже разреде.

Фото: В. Данилов

 

УПОТРЕБА ТОАЛЕТА

Коришћење тоалета треба да буде организовано тако да у тоалет улази онолико деце колико кабина има.

Остали чекају испред тоалета у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.


Мере за смањења ризика уноса корона вируса у школску средину

- Ученици, наставно и ненаставно школско особље не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције.

- Родитељи треба свако јутро да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу.

-  Наставно и ненаставно школско особље да провере телесну температуру пред полазак у школу

-  Одржавати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5 метара

-  Свако дете у учионици треба да има 4 квадратна метра, и да седи само у клупи  

-  Потпуно обуставити све активности код којих је могуће појачано стварање аеросола (певање, викање, спорт, навијање), што би значило да се на часовима музичког не пева, нема проба школског хора, на физичком нема колективног спорта, а за индивидуалне спортове (гимнастика и сл.) треба проверити услове (величина сале, могућност природне вентилације и слично)

- Наставу физичког васпитања организовати на отвореном када год је то могуће. Саветовати ученике да не стварају гужву у свлачионицама већ да буду стрпљиви и сачекају свој ред према инструкцији наставника тако да се обезбеди 4 м2 по ученику.

-  Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза


НОШЕЊЕ МАСКИ

- Школско наставно и ненаставно особље све време боравка у школи треба да носе маске

- Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе. Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора. Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет.

-  Препоручује се да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.

- Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

Фото: Depositphotos

 

РЕДОВНО ПРАЊЕ РУКУ

- Руке треба прати хигијенски исправном водом за пиће и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70 одсто алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70% алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане. После 3 до 4 извршених дезинфекција руку обавезно опрати руке водом и сапуном.

- На свим улазима у школу и на излазу из фискултурне сале поставити дезинфекциона средства на бази 70 Одсто алкохола.


ПОСТУПАК СА УЧЕНИЦИМА И ОСОБЉЕМ КОЈИ ИМАЈУ СИМПТОМЕ

Уколико се симптоми појаве ван школе, потребно је јавити се у Ковид амбуланту надлежног дома здравља, и не одлазити у школу, већ само обавестити надлежну особу у школи.

Ако се симптоми јаве у школи, а ради се о ученику, њему се одмах ставља маска, смешта се у празну учионицу за изолацију, и обавештавају се родитељи и надлежни институт, то јест завод за јавно здравље. О ученику, у соби за изолацију до доласка родитеља, потребно је да брине једна особа која мора да користи маску и рукавице.

Ако се симптоми појаве код особља, она се одмах јавља у ковид амбуланту надлежног дома здравља, а надлежна особа из школе о томе обавештава надлежни институт односно завод за јавно здравље.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

maniks

20.08.2020. 13:25

Ako je dete zarazeno izoluje se u jednu ucionicu uz nadzor do dolaska roditelja i tu se obaveza skole zavrsava. Sad brigo predi na roditelje. Sad roditelji odvode dete kod lekara, pa kuci .U tom vodjenju roditelji ne rade a i postoji velika verovatnoca da l roditelje zaraze. I sad neko u karantin i izolaciju a neko u bolnicu. Kad dodje do toga kako se cela porodica zarazila vrlo brzo videce se krivac -,skola

Dana

21.08.2020. 07:42

Licemerno. A posle skole ce da nastave da idu na treninge u klubove, kao i u sale koje skola iznajmljuje, gde ce za vreme treninga biti u interakciji. I to moze. Nemam.nista protiv treninga. I moje dete ide na trening. Takodje deca u vrticima se slobodno krecu, njih niko.ne ogranicava,.sputava niti ih neko spominje da su ugrozena. A upravo su oni opasniji ta prenos virusa od skolske dece. Da lu moze neko da objasni ovo licemerstvo?