АКО КРЕНЕ НОВИ ПИК, ДЕЦА НЕЋЕ ИЋИ У ШКОЛУ Др Тиодоровић о почетку школске године и о томе како влажно време утиче на вирус

Танјуг

19. 08. 2020. у 11:28

АКО КРЕНЕ НОВИ ПИК, ДЕЦА НЕЋЕ ИЋИ У ШКОЛУ Др Тиодоровић о почетку школске године и о томе како влажно време утиче на вирус

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

ЗА око 15 дана ћемо моћи да кажемо да ли је ситуација са епидемијом под контролом, изјавио је јутрос епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Тренутна епидемиолошка ситуација у нашој земљи је таква да смо на добром путу да дођемо до можда још бољих резултата, рекао је гостујући на Пинку члан Кризног штаба и епидемиолог Бранислав Тиодоровић из Института за јавно здравље Ниш.

-На путу смо да се потпуно смањи број оболелих и што је важније преминулих и онда ћемо имати услове да кажемо да ћемо ући у један „миран период“-рекао је Тиодоровић.

Каже да се у клиничким центрима и у болницама отпушта више болесника него што се прима, али да има још увек доста прегледа.

-Влажно време помаже вирусу да се одржава, а поготово у оним срединама где се не поштују све мере заштите-рекао је Тиодоровић.

Што се тиче поласка ђака у школе, Тиодоровић је рекао је да је заједнички став Кризног штаба тај да је потребно да деца пођу школу.

-То је засновано на неколико фактора, а први је да имамо повољнију епидемиолошку ситуацију, а ако крене неки нови пик, деца не би ишла у школу већ би све онлајн било организовано-истакао је Тиодоровић.

Свакодневно праћење епидемије ће нам указивати на то шта се дешава, додао је он.

Како каже, други фактор је потреба, као и да треба мислити посебно на децу, јер је врло битно за, како наглашава, развој младог организма да иду у колектив због социо-психолошког развоја.

Подсетио је да ће од 1. септембра деца у Великој Британији кренути у школе, као и да о томе увелико размишљају и Немачка, Француска, Холандија, Данска...

Сви схватају као потребу да деца крену у школу под нормалним условима - нагласио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)