У ЗОРУ ТЕСТ И - ПРАВО НА ПУТ: Испред "Торлака" све дужа колона оних који би због путовања, највише у Црну Гору, да провере имају ли корону

Б. СУБАШИЋ

18. 08. 2020. у 07:10

ТЕСТИРАЊЕ на корону, неопходно за одлазак на црногорско приморје плаћа се новцем, а још више временом, знојем и нервозом, чули смо од људи из дугог реда испред Института "Торлак" у Београду.

У ЗОРУ ТЕСТ И - ПРАВО НА ПУТ: Испред Торлака све дужа колона оних који би због путовања, највише у Црну Гору, да провере имају ли корону

П. Милошевић

У реду су грађани који желе да путују у иностранство, а колона је вишеструко дужа откада је са тестом могућ улазак у Црну Гору.

Радно време лабораторије је од осам до три, а први кандидати за тестирање стижу у праскозорје, око пет ујутру. Они који стигну касније гунђају и уздишу, али не одустају, већ стају у колону која се помера мрављим корацима.

- Изгледа да више нико није болестан, сви се тестирају само за море. Стали смо у ред у 9 јутрос, а сад је подне и стигли смо само до капије - каже Нада, чежњиво гледајући срећнике који су ушли у круг института.

П. Милошевић

Она показује на тамну зграду где је започела чекање, удаљену око сто метара, па рачунамо да је брзина напредовања реда око 33,3 метра на сат. Испред капије "Торлака" губе се обзири и мере социјалне дистанце. Нестаје размак који се колико-толико поштовао у реду и почиње тискање и гуркање. Нестрпљиво се истежу вратови и посматра дуги ред унутар дворишта института, који у очима оних са спољне стране капије изгледа као добитак премије на лутрији.

Неки у реду испред "Торлака" су нервозни због чекања, а неки не желе да се види да иду на летовање у Црну Гору, па агресивно реагују на камере. Уморна деца траже воду и хлад, а родитељи покушавају да их смире. Нервоза је већа него у редовима људи који се тестирају јер сумњају да су болесни. Тражили смо и такве у дугој колони, али узалуд. Све туриста до туристе. У реду не стоје само Београђани.

- Дошли смо из Чачка, јер у нашем Заводу за јавно здравље који треба да тестира, првог дана за пријављивање нико није подизао слушалицу телефона, а следећег дана су објавили да су сви термини за тестирање већ попуњени. Морали смо да дођемо у "Торлак" јер овде примају без заказивања - каже Сања Радовић.

П. Милошевић

Инжењер Дмитар је љут због мноштва информација којима се јавност више збуњује него што се информише:

- Пре неки дан кажу да ће приватне лабораторије радити тестирање, али од тога ни данас ништа нема. Слушам и читам да треба да се дође касније, јер нема гужве, а онда затекнем хиљаду људи испред себе и не знам да ли да одустанем или да чекам.

ПРОДУЖЕНО РАДНО ВРЕМЕ

ЗБОГ огромног интересовања грађана, од данас се повећавају капацитети за PCR тестирање на лични захтев. "Торлак" ће радити до 20 часова, а више тестова радиће и "Батут" и ГЗЈЗ у Београду, који грађане прима од 8 до 13, као и Завод за биоциде. у "Батуту" брисеве узимају између 8 и 12, а у КЦС од 7.30 до 14.30.

У осталим градовима тестирање на лични захтев обавља се, такође, у заводима и институтима за јавно здравље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)