КОРОНА СЛАБИ И ЗДРАВО СРЦЕ: Кардиолог проф. др Драган Симић упозорава на последице прележане инфекције

Б. Р.

15. 08. 2020. у 08:39

КОРОНА СЛАБИ И ЗДРАВО СРЦЕ: Кардиолог проф. др Драган Симић упозорава на последице прележане инфекције

Др Драган Симић / Фото В. Данилов

КОВИД 19, за који се на почетку епидемије мислило да је респираторна, а испоставило се да је заправо системска болест која напада многе органе, и када се успешно излечи - дефинитивно оставља последице.

Још од 11. марта, када је СЗО прогласила пандемију, све научне студије сугеришу да би ова заразна болест могла да "регрутује" потпуно нову групу послековид-пацијената, а сада се у то уверавамо и у пракси. Ако су оштећења плућа због саме природе болести, можда и могла да се очекују, велики број излечених од ковида са озбиљним последицама на срцу изненађује и лекаре. Према налазима најновије студије спроведене у Немачкој, код више од три четвртине пацијената који су се недавно опоравили од короне развили су се трајни срчани проблеми. У којем проценту су таква оштећења присутна код пацијената у Србији излечених од ковида, поуздано се не зна, али кардиолози потврђују да им у ординације долази све више таквих.

- Имамо повремено пацијенте који су боловали од ковида у марту или априлу, па су се опоравили, а сада долазе код нас у Клинику због проблема са срцем и знацима почетне срчане слабости - каже, за "Новости", професор др Драган Симић, наченик у Клиници за кардиологију КЦС. - Ми ћемо те људе даље да пратимо, а време ће показати да ли су промене које настају због вируса корона привремене или трајне.

Када је реч о последицама инфекције вирусом корона на срце засад се зна да су оне највеће на срчаном мишићу.

- Многа истраживања су у току, а досад је познато да три четвртине излечених особа имају одређене промене на срчаном мишићу - каже проф. Симић. - Немачка студија је, рецимо, показала да је просечна старост тих људи, које су пратили два месеца, 49 година. То су забрињавајући налази.

Све промене у организму које се дешавају током ове болести, од повишене температуре, дехидратације, до пада крвног притиска, заправо су озбиљан атак на срце.

- Око три до четири одсто тих особа добије перикардитис, упалу срчане кесе, одређен број добије миоперикардитис (упалу срчане кесе и срчаног мишића), а код око 22 одсто се уочава стање које личи на коксаки миокардитис - наводи проф. Симић.

Срце трајно може да оштети и неодлежана јака прехлада, а рецимо, коксаки миокардитис, изазива фиброзне промене.

- Срце временом почиње да се шири, снага мишића опада, пацијент почне да се замара, повремено кашље, малаксао је - наводи проф. Симић. - Као и у случају коксаки миокардитиса, и пацијентима који су прележали ковид саветујемо да се припазе. Препорука је да се избегавају већи физички напори, чак и ако се пацијент после ковида одлично осећа. Сви који су прележали инфекцију корона вирусом требало би да ураде бар ЕКГ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)