СРБИЈУ ЧЕКА И ТРЕЋИ ТАЛАС ВИРУСА? Постоји велики разлог за оптимизам, ово су прогнозе српског професора који прати корону

Novosti online

уторак, 11. 08. 2020. у 23:42

СРБИЈУ ЧЕКА И ТРЕЋИ ТАЛАС ВИРУСА? Постоји велики разлог за оптимизам, ово су прогнозе српског професора који прати корону

Фото: Принтскрин Happy TV

ТРЕЋИ удар корона вируса почеће највероватније 12. септембра и, иако ће бити блажи од другог таласа, очекивано је да ћемо до средине децембра имати у Србији још око 15.000 новозаражених, тврди проф. др Петар Кочовић, редовни професор на Универзитету "Унион - Никола Тесла".

Професор Кочовић је заједно са својим тимом направио својеврстан модел праћења пандемије корона вируса не само у нашој земљи већ и у целом свету.

Наиме, он је са својим сарадницима направио програме који на дневном нивоу прикупљају податке о броју особа које су се заразиле, умрле и оздравиле и на основу којих, примењујући методе машинског учења и предиктивне аналитике, у чијем је саставу и Гаусова крива, праве прогнозе о даљем кретању заразе.

- У Србији се, према овом моделу, други талас завршава око 11. септембра. Већ је сада видљиво да ће у наредним данима број новозаржених константно падати и очекујемо да ће их око 11. септембра бити око 20.

Међутим, од тог датума очекује се да број заражених опет крене нагоре - закључује Кочовић и додаје да ће број заражених на дневном нивоу у периоду од 30. августа до 2. октобра бити мањи, свакако испод 50, али да ће већ између 10. и 16. октобра бити око 250 заражених дневно.

- Међутим, трећи талас би требало да буде мање снажан од другог, у којем ћемо, према овом моделу, до краја имати скоро 20.000 заражених, односно око 70 одсто више оболелих и умрлих него у првом таласу, који се завршио 26. маја.

У другом таласу смо имали по 400 заражених дневно у неколико наврата, а очекујем да ће у трећем таласу, у највећем пику, бити мање. Наравно, ово све зависи од тога да ли ће грађани поштовати мере заштите - ношење маски и одржавање дистанце. Међутим, да се разумемо, модел може и драматично да погреши. Што је даље од данашњег дана, то су могућности грешке веће.

Довољно је да буде неко масовно окупљање - демонстрације или да се дозволи публика на стадионима и бројке ће се променити - каже проф. Кочовић.

НЕПРЕДВИДИВО

С друге стране, епидемиолог др Радмило Петровић каже да биологија није математика, те да "у епидемиологији два и два некада могу бити три, а некада пет".

- Ова епидемија се не понаша у складу са досадашњим сазнањима и врло је тешко рећи како ће се ситуација развијати. Корона вирус је непредвидив у свом понашању. Када ће се завршити други талас и када ће почети трећи, веома је тешко рећи.

Бојим се да, чим буду неповољне временске прилике и људи забораве на заштитне мере, може доћи до повећања броја заражених - наводи др Петровић.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Goxy bgd

12.08.2020. 03:01

Ovo je sve jedan talas. Čim su popustile mere i policijski časovi popustili su mnogi. 25.000 ljudi na derbiju. Nije kriv taj što im je to dozvolio, to je 25.000 maloumnika. Nakon toga protesti protiv ne zna se protiv čega. I još nije kraj tog prvog talasa

dr Milan Lekić

12.08.2020. 10:17

Колега спомиње "програм по коме је израчунао да ће до трећег удара короне доћи 12. септембра". Никакав то "програм" није, већ је он један од ретких који је пажљивије прочитао пројекте "Солидарност" и "Солидарност 2" Светске здравствене организације у којима учествује и Србија. А тамо, хронолошки, до најситнијих детаља описан је еволутивни ток пандемије, методологија праћења медицинских параметара, терапијски протоколи са експерименталним лековима, од јесени са потенцијалним вакцинама на различитим старосним групама - укључујући и бебе и труднице. Све је то предвиђено тим пројектима и Мастер Протоколом истих - или је можда колега аутор пројеката СЗО...