У плану отварање 9 нових лабораторија за тестирање на корону, а ево и у којим градовима

Танјуг

11. 08. 2020. у 10:40

ДРЖАВНИ секретар Министарства здравља Берислав Векић изјавио је да се планира и отварање девет нових државних лабораторија.

У плану отварање 9 нових лабораторија за тестирање на корону, а ево и у којим градовима

Фото: Принтсцреен

Он је са седам тимова у претходна четири дана обишао лабораторије у Србији, како би се видело које од њих могу да буду оспособљене за тестирање на корона вирус.

Векић, председник недавно формиране Радне групе која ради на отварању нових лабораторија за тестирање на корона вирус, рекао је у Дневнику РТС да је то тело имало задатак да види простор, апаратуру, структуру запослених и да процени колико људи треба да заврши додатну едукацију.

- Седам тимова је у претходна четири дана обишло лабораторије - наводи Векић и најављује да ће у наредних дан-два бити сублимирани резултати и поднет извештај Влади.

Он је истакао да постоје објекти и лабораторије који имају изузетно добре услове, где треба урадити добру едукацију, а има и оних које кубуре са простором, док у одређеним лабораторијама треба да се обезбеде нове пи-си-ар машине и екстрактори.

- Ићи ће се у правцу оспособљавања нових лабораторија и повећања капацитета постојећих", истакао је Векић и додао да је у плану отварање девет нових државних лабораторија - у Шапцу, Зајечару, Ужицу, Крушевцу и другим градовима.

Што се тиче укључивања приватних лабораторија, Векић наводи да је више од 30 конкурисало за серолошка тестирања, а 27 је добило дозволу за рад.

Говорећи о почетку школске године, Векић је рекао да је његов став да школе треба што пре отворити.

Он је навео да је медицински део Радне групе радио претходних дана интензивно и предложио неколико мера које ће бити данас објављене и које одређују како деца треба да се понашају, која је дистанца, у којим временским интервалима треба да се очисте кабинети, дезинфикују заједничке просторије, столице и столови.

- У учионицама ће морати да се поштује социјална дистанца, деца ће носити маске, углавном тек кад одговарају имаће прилику да скину маске, дезинфиковаће се комплетан школски прибор, школске клупе, предмети који се налазе у учионицама, тоалети ће се дезинфиковати током школског одмора - навео је Векић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)