КАКО ПРЕЖИВЕТИ ВРУЋИНУ ИСПОД МАСКЕ? Исцрпљеност може бити врло опасна, а препознаћете је по овим симптомима

Новости онлине

10. 08. 2020. у 15:51

КАКО ПРЕЖИВЕТИ ВРУЋИНУ ИСПОД МАСКЕ? Исцрпљеност може бити врло опасна, а препознаћете је по овим симптомима

Фото: Новости

ИСЦРПЉЕНОСТ узрокована високим температурама обично није озбиљна све док се не претвори у топлотни удар. Ево како да разликујете једно од другог.

Топлотни удар наступа брзо ако сте предуго били изложени високим температурама и нисте успели да се охладите након почетних симптома исцрпљености.

Како да разликујемо једно и друго?

Одређени фактори могу повећати ризик од исцрпљивања, али и од класичног топлотног удара.

Деца млађа од четири године и одрасли старији од 65 су изложени већем ризику јер способност регулације температуре није јака у овој доби.

Гојазност је још један фактор ризика будући да тело онда задржава више топлоте него иначе.

Ако пређете из хладније у топлију климу или се време драматично промени, такође постоји могућност да ћете имати проблем са регулисањем телесне температуре којој се нисте прилагодили.

Такође, и влажно време доприноси већем исцрпљивању зато што када је влага велике, зној лакше испара што отежава хлађење.

Симптоми исцрпљености

Исцрпљеност није опасна све док се не охладите у року од пола сата, а главни симптоми су:

Да бисте спречили да исцрпљеност постане и топлотни удар потребно је да се охладите чим приметите ове симптоме.

Британска Национална здравствена служба предлаже четири корака:

1. Померите се на хладно место

2. Лезите и мало подигните ноге

3. Пијте пуно воде или неко спортско пиће обогаћено електролитима

4. Охладите кожу прскалицом или навлаженом крпом.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Doktor za Korona pivo

10.08.2020. 18:58

@Blackberry - Baš tako, skineš masku i dišeš... Maske su posle dva sata potpuno mokre i neupotrebljive,pružaju na taj način osećaj lažne sigurnosti. Imamo (navodno) posla sa najopasnijim virusom koji je svet ikada video, a ispada da je dovoljno da držim bilo šta ispred nosa i usta, makar i šivene gaće moje babe, i sve je u redu. E pa nije baš tako. Mi koji smo u kontaktu sa zaraženima oblačimo se od glave do pete, pa još zaštita za oči, itd.. Ne bih da pametujem, ali bolje je dezinfikovati ruke i paziti gde se krećemo, nego ovo šikaniranje sa maskama. I sama SZO je na početku bila protiv nošenja maski, kasnije su propustili pod pritiskom raznih lobista I farmaceutske mafije.

Magla

11.08.2020. 07:09

Ako ti baš toliko smeta maska i ako nemaš gram mozga, evo savet. Skinite masku slobodno, al kad poližete virus, nemoj da maltretirate lekare, leka nema. Nego sedi i liži dalje virus, širi po porodici, gledaj svaki dan kako neko od njih odlazi, uvati vezu za groblje i čekaj mrtvozornika. Jednostavno zar ne. Zar ne shvatate da je trenutni lek, lična samo zaštita, ako vam to nije jasno, ne znam šta hoćete.