НИЧУ НОВЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ: Трагом најаве премијерке о отварању девет центара за ковид-тестирање

Е. В. Н.

09. 08. 2020. у 09:16

СТРУЧНА комисија Министарства здравља обишла је прошле недеље лабораторију и Завод за јавно здравље Крушевац, како би проценила постојеће капацитете за могуће отварање PCR лабораторије, сазнају "Новости".

НИЧУ НОВЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ: Трагом најаве премијерке о отварању девет центара за ковид-тестирање

Стручњаци лабораторије у Крушевцу / Фото С. Бабовић

Оцене су, према сазнањима "Новости", одличне и Крушевац би заиста могао да уђе у важан програм државе за борбу против епидемије. Он подразумева, како је раније најавила премијерка Ана Брнабић, отварање нових PCR лабораторија на још 9 локација.

- Чланови стручне комисије су били заиста презадовољни условима нашег рада, расположивим кадровима, као и чињеницом да ми већ имамо неискоришћен простор изнад Клиничке микробиологије, на спрату зграде где је смештена наша лабораторија, а који је врло функционалан - предочава, за "Новости", др Драгољуб Вуксановић, директор ЗЗЈЗ Крушевац.

Како сазнајемо, у петак је из ЗЗЈЗ Крушевац надлежнима прослеђена документација неопходна за цео пројекат и Крушевљани се надају да ће ући у овај подухват.

Др Драгољуб Вуксановић / Фото С. Бабовић

И Завод за јавно здравље у Шапцу, који покрива два града и шест општина, а који је одиграо најзначајнију улогу у борби против вируса корона у овом делу Србије, добиће нову лабораторију за PCR тестирање. Ово је, за "Новости", потврдио директор те куће др Бранко Вујковић, истичући да је то још само једна потврда квалитетног рада.

Приватници у систему

ОД прошле недеље две приватне лабораторије у Крушевцу укључиле су се у ковид-мрежу тестирања. Лабораторија Дома здравља Medius Universalis почела је да обавља серолошка тестирања на вируса корона, што је случај и са лабораторијом Дома здравља "Слога медик".

- Налазимо се на списку установа које ће добити савремену дијагностику, што ће нам помоћи у откривању случајева вируса корона, али нам то омогућава и ширење капацитета саме установе. Јер, моћи ћемо да радимо на дијагностиковању генома свих вируса, односно микроорганизама у човеку - објашњава др Вујковић.

Како наводи, PCR тестирање показало се као најпоузданији начин утврђивања постојања вируса корона, а лично сматра да је добро што Влада Србије размишља о ширењу капацитета.

- Након постављања ових лабораторија регионални заводи постаће регионални центри за испитивање вируса корона, што је заиста велика ствар. PCC дијагностика у овом тренутку потребна је пре свега за ковид 19, али може се користити и за друге болести, а и злу не требало, ко зна за шта ће се показати корисном у будућности - рекао је др Вујковић.

Покривен Расински округ

ЗАВОД за јавно здравље Крушевац има 67 запослених, од којих два магистра, 12 доктора медицине различитих специјалности и 53 радника више и високе стручне спреме, технолога, хемичара, биолога, инжењера. Ова специјализована здравствена установа територијално покрива Расински округ, где живи око 260.000 становника.

Једна од девет локација на којима би од јесени могли да се раде резултати PCR тестова којима се утврђује присуство вируса корона је и Завод за јавно здравље у Косовској Митровици.

Специјалиста епидемиологије у овом заводу др Александар Антонијевић каже да се о тој идеји размишља последњих неколико месеци и да су из ЗЗЈЗ у Косовској Митровици изразили жељу за отварањем нове лабораторије.

- Сада нам је стигао захтев из Владе Србије у којем траже од Завода да пошаљемо три екипе које би покриле три смене - по један микробиолог и два лаборанта, с циљем обуке у Батајници - каже Антонијевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vesna

09.08.2020. 16:31

Al' su brzi. Od jeseni više laboratorija za PCR! Dotle izvolite čamite čekajući pred Torlakom, ili hajde lepo u Segedin po PCR test. Prethodna vlast se pokazala nesposobnom na organizaciji oko vadjenja ličnih karti i pasoša, kada su ljudi danuma i noćima čekali u redovima. Ovi se pokazuju na testiranju. Ne daju privarnim laboratorijama da se uključe, što zbog novca, što da se ne bi znalo koliko stvarno ima zaraženih. Kako to da su privatne laboratorije osposobljene i opremljene da urade sve testove, samo nikako da "savladaju" PCR?