ДА ЛИ СРБИЈА ТРЕБА ДА СТРАХУЈЕ? Ево зашто супстанца која је разорила Бејрут неће експлодирати овде

Новости онлине

06. 08. 2020. у 22:43 >> 22:01

ДА ЛИ СРБИЈА ТРЕБА ДА СТРАХУЈЕ? Ево зашто супстанца која је разорила Бејрут неће експлодирати овде

Фото: ЕПА

ОПАСНЕ супстанце амонијум- нитрата има и у Србији, али нема га у „нестабилизованом облику“, па не постоји могућност експлозије ни штете налик оној у Бејруту.

Опасност би постојала само у производњи која је стечајем панчевачке Азотаре у Србији - престала.

Експлозија амонијум- нитрата у главном граду Либана изазвала је шок у светској јавности и са собом однела 137 живота уз више од 5.000 повређених. Званични извештаји говоре да је узрок био људски немар с обзиром на то да се ради о лако запаљивом једињењу опасном по здравље људи и животну средину.

ОПАСНОСТ У СРБИЈИ ОД ЕКСПЛОЗИЈЕ НИТРАТА НЕ ПОСТОЈИ

„Амонијум нитрат се највише користи за минерална ђубрива, а користи се и у фабрикама експлозива за производњу ТНТ-а. Код нас је постојала производња амонијум нитрата у Азотари у Панчеву, али она више не ради. Остала је нека количина, али она је у течном стању, стабилизована паром, тако да не постоји никаква опасност експлозије, а и то су мале количине које су остале“, каже за Спутњик Драган Стевановић, секретар Центра за хемијску индустрију при Привредној комори Србије.

Он објашњава да стабилизован амонијум- нитрат не може да експлодира, и да не може да га активира варница. Према његовим речима, он се стабилизује фосфорном киселином или неким другим елементима, тако да су немогућа нежељена дејства.

„Што се тиче овога што се десило у Либану и ове експлозије амонијум- нитрата, он се налазио у расутом, нестабилизованом стању. Код нас је законом забрањено увожење, пошто нема производње, нестабилизованог амонијум нитрата, тако да ту нема никакве опасности од експлозија или неког другог инцидента“, понавља Стевановић за Спутњик.

УСЛОВИ СКЛАДИШТЕЊА НОРМАЛНИ

Наш саговорник каже да се минерална ђубрива са садржајем амонијум- нитрата складиште под одређеним условима, али да они нису нарочито ригорозни, јер не постоји опасност активације стабилизоване форме ове супстанце.

Стевановић истиче да се одређена количина ђубрива са амонијум- нитратом складишти у магацинима Азотаре, као и да има других фирми које тргују са овим минералним ђубривима, безопасним по људе.

Он указује да је увоз амонијум- нитрата у војне сврхе могућ само под посебним условима, али нема информацију да ли га има нека фабрика оружја у Србији:

„Никоме није дозвољен тај увоз, нигде у свету, то одмах изазива сумњу, јер за шта би се користио осим за експлозив. Тако да само овлашћене фирме то могу да раде са дозволом државе“.

Несреће са овом материјом у прошлости су се дешавале само на местима где се она производила. Тако је, према Стевановићевим речима, дошло својевремено до експлозије у једној фабрици у Сједињеним Државама, а такође је било проблема и у транспорту, али у питању је био само произведен нестабилизован амонијум- нитрат.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

sale

07.08.2020. 09:24

Srbija treba da strahuje zbog druge stvari koja može da ima slične posledice: železnički tunel u Beogradu. Obilaznica je srušena zbog Beograda na vodi i sada vozovi koji prevoze opasne materije nemaju druge opcije nego da prolaze kroz tunel što je inače zabranjeno.

djordje

07.08.2020. 10:15

i jeste i nije... eksplozija federalne zgrade u Oklahoma Sitiju ,1995 ,brejvik itd ,mnogo je bilotakvih eksplozija.Nijedna nije bila slucajna, sve su imale prvo manja eksplozija da digne temperaturu ,a onda lancana reakcija i glavna eksplozija...Nije Tramp lud kada je rekao da je bomba.