ШТА СЕ ДЕШАВА У БУЈАНОВЦУ: Новости на лицу места - права истина о вирусу корона у овом месту

Ј. Стојковић

07. 08. 2020. у 11:20

ШТА СЕ ДЕШАВА У БУЈАНОВЦУ: Новости на лицу места - права истина о вирусу корона у овом месту

Ј. Стојковић

У БУЈАНОВЦУ и местима на југу државе маске се носе само где мора - у јавним установама, банкама и продавницама где без заштите не пуштају. Кафићи су пуни, а гости су љути што за једним столом могу бити само две особе. Уз то, приређују се свадбе и весеља.

Ово су, у најкраћем, узроци незавидне епидемиолошке ситуације у општинама на југу. Само у Бујановцу, према званичним подацима, од почетка епидемије заражено је 143 људи, а 12 их је преминуло од последица ковида. Зараза се на југу шири због неодроворности, а бојкот здравственог система ретко ко и помиње. Сумња се да је број заражених - доста већи.

Лекари Дома здравља, али и епидемиолози републичког Кризног штаба, сагласни су да се тачан број оболелих и умрлих не може утврдити, јер се доста људи не јавља лекарима. Поједини су преминули код куће без тражења помоћи, али осим сумње нема релевантних потврда да су умрли од короне.

ПРИВАТНИЦИ СКРИВАЈУ ПАЦИЈЕНТЕ

ДИРЕКТОР Дома здравља у Прешеву Дритон Салиху скреће пажњу на то да је у овој општини међу новооболелима доста младих људи, као и да су људи неповерљиви упркос напорима медицинских радника који стално апелују да се људи јављају лекарима са првим симптомима. Многи пацијенти радије бирају приватне ординације, које не пријављују заражене, или бирају лечење на Косову и Метохији. За разлику од Бујановца, у Прешеву је видљивије поштовање дистанце и коришћење заштитне опреме.

- Не могу да кажем да пацијенти не верују лекарима. Пре ће бити да не верују у болест. Ситуација се не доживљава озбиљно - каже др Лелица Јовановић, директорка бујановачког Дома здравља.

Она додаје да су, по одлуци Кризног штаба, морале да се предузму додатне мере превенције како би се мало бар зауставило разбуктавање вируса - ограничен је рад кафана, нема пијачног дана...

- Верујем да ће добар народ у Бујановцу било које националности схватити да су мере уведене ради општег добра и заустављања вируса који свима подједнако прети, јер здравствени систем не познаје нацију, а приче о наводном неповерењу према здравственим институцијама у Бујановцу су неутемељене. Имамо доста лекара и сестара албанске националности и немамо проблем неповерења - каже др Јовановић.

Бујановчани више брину за егзистенцију него што се плаше вируса. Људи се жале на прописане мере, јер не могу нормално да живе и да раде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)