КОЛИКА ЈЕ ОПАСНОСТ ОД КОМБИНОВАЊА КОВИДА И ГРИПА? Кон разбио заблуду о лету - вирус нас неће напустити

Новости онлине

04. 08. 2020. у 10:06

КОЛИКА ЈЕ ОПАСНОСТ ОД КОМБИНОВАЊА КОВИДА И ГРИПА? Кон разбио заблуду о лету - вирус нас неће напустити

Фото: Танјуг

- ЈОШ увек је теоретски могућа опција да корона вирус нестане, али ако имате из дана све већи број оболелих на свету, та је опција све мања - казао је епидемиолог др Предраг Кон на конференцији за медије посвећеној епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи.

Он је истакао да се доста расправљало о томе да би високе температуре могле да смање преношење вируса.

- Природна вентилација је нешто што је разређивало присуство респираторних вируса. Зато се од лета очекивало много. Овај вирус нема сезону и нема намеру да напусти глобалну територију и не види се да ће ускоро то све да стане - наглашава наш епидемиолог.

Он додаје да је формирање колектива нешто што епидемиолози нарочито прате, те истиче да ће се размена вируса у том периоду наставити, али мање због мера заштите.

- Са прањем руку, ношењем маски и дистанцом ћемо све остало комбиновати - закључио је Предраг Кон.

На питање каква је опасност од комбиновања грипа и корона вируса која се очекује на јесен Кон је рекао:

- Што се тиче грипа он има свој ток. Ми имамо инфекције других вируса који нису правили неке проблеме у комбинацији са другима. Овде ми не знамо. Код респираторних вируса то није уобичајено - нагласио је Кон.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

posmatrac

11.08.2020. 09:44

Dr kon je isto rekao da se virus seli na juznu polutku sto se nije dogodilo Evo da ja malo pojasnim stvari Juzna polutka ove godine uopste nije imala sezonski grip Valjda je tome pridonelo veca higijena maske i socijalna distanca Znam kako je jer zivim na toj juznoj polutki