ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА: Ако мислите да имате корону, ОВЕ ЛЕКОВЕ никако не узимајте на своју руку!

Танјуг

недеља, 02. 08. 2020. у 17:00

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА: Ако мислите да имате корону, ОВЕ ЛЕКОВЕ никако не узимајте на своју руку!

Фото: Depositphotos

СРБИЈА иде у корак са светом и у току је израда деветог терапјског проткола за лечење корона вируса.

Ово је изјавио је инфектолог Мијомир Пелемиш на конференцији за новинаре Кризног штаба.

- Имамо већ осам терапијских протокола, а у току је израда деветог, што значи да се прате дешавања у светској науци и струци", рекао је Пелемиш поводом питања новинара да има информација да се болеснима препоручује да сами без рецепта купе за лечење лонгацеф или други антибиотик као и да је пацијентима са реуматолошким проблемима у апотекама речено да је метотрексат повучен, јер се користи за лечење корона вируса.

Пелемиш је рекао да тај лек никада није био коришћен за лечење корона вируса.

- То је чиста глупост - додао је Пелемиш подсетивши на речи једног светског стучњака "некако успевамо да се боримо са проблемом пандемије, али не знам како ћемо се изборити против глупости".

Министар здравља Златибор Лончар је додао да тај лек никада није повучен из продаје, и да је то требало да се провери пре него што се питањем забрину пацијенти.

- То је апсолутна неистина, будите обазириви када поменете било који лек, замислите осећај тих пацијента који када чују питање не знају да ли ће имати лек, узнемириће се. Имајмо обзира према тим људима - поручио је Лончар.

Лончар је и за питање које се односило на то шта да раде пацијетни којима лекар каже да оде у апотеку и купе антибиотик без рецепта, рекао да ни то сигурно није тачно, јер сви знају да у Србији ниједан антиобиотик, па ни палитекс или пентрексил, не могу да се купе без рецепта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)