И ДАЉЕ ЖЕЛИТЕ ДА СЕ КУПАТЕ? Ако планирате одлазак на базен или неко друго купалиште ова правила морате поштовати како бисте остали безбедни

Новости онлине

01. 08. 2020. у 10:12

МНОГО је страховања везаних за преношење вируса на купалиштима. Неки су основани, а неки не.

И ДАЉЕ ЖЕЛИТЕ ДА СЕ КУПАТЕ? Ако планирате одлазак на базен или неко друго купалиште ова правила морате поштовати како бисте остали безбедни

А. Станковић

Ако сте међу онима који ће овај паклени викенд пред нама ипак ризиковати и отићи на купање, треба да имате на уму неколико ствари.

Пре свега, дистанца је, као и на сувом, најважнија. Дакле, гледајте да вам је пешкир што даље од других, гледајте да пливате даље од осталих купача, а исто важи и за свлачионице и кафиће.

Многи се плаше и могућности заражавања гутањем воде, што је неминовно на базенима. Ту је могућност инфицирања скоро минимална, али је велика уколико сте у близини зараженог купача.

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић рекла је да вода на базенима не представља толико ризик за пренос корона вируса, већ да су највећи ризик корисници тих површина. Базен и сама вода, према најновијим истраживањима, не представљају толико ризик за пренос вируса. Једини и највећи ризик су корисници тих површина, објаснила је она.

- Ако је могуће обезбедити дистанцу на плажама ризик је мањи, подвукла је она, додајући да треба добро размислити пре него што се оде на таква места.

Било да пливате у базену или сте у летњим данима одабрали купање на Ади Циганлији, вода није опасна чак и ако је прогутате и тренутно нема доказа да корона вирус може да инфицира људе путем воде.

Центар за контролу и превенцију болести издао је и своја упутства о безбедности на јавним купалиштима.

Они стављају акценат на чињеницу да сама вода није проблем, већ могућа гужва.

- Нема доказа да се вирус шири у води. Уколико се базени добро и правилно одржавају и дезинфикују хлором, то би требало да деактивира вирус. Мало је доказа да се можете заразити у хлорисаној води. Међутим, и даље је кључна ваша лична хигијена и одржавање дистанце - апелују из Центра за превенцију и контролу болести.

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)