ДОКТОР КОН ОТКРИВА: Која вакцина је најефикаснија против вируса корона и колико дуго траје заштита?

Новости онлине

20. 07. 2020. у 19:54

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је да ћемо због строгих норми у Србији на вакцину против корона вируса могли да сачекамо још пола године када се заврши четврта фаза испитивања.

ДОКТОР КОН ОТКРИВА: Која вакцина је најефикаснија против вируса корона и колико дуго траје заштита?

Фото: Принтсцреен

Он је гостујући у Београдској хроници на РТС истакао да не постоји најбоља вакцина - јер или је регистрована и за употребу или није.

Говорећи о оксфордској вакцини, где је завршена трећа фаза тестирања, Кон каже да се вест најављује унапред пре Европске медицинске агенције.

- Да ли би и могли доћи до те вакцине, знамо да смо нека средства уложили у окткривање нове вакцине, сада Агенцији за лекове да прате ситуацију - указује Кон.

Одговарајући на питање, на основу чега ће се донети одлука о томе која је вакцина најбоља, епидемиолог Кон каже да не постоји најбоља вакцина - или је регистрована за употребу или није.

- Свака вакцина може да буде умртвљена, да користи делове микороргаизма, све су различите, било која да постане званична - било која је безбедна за употребу - истакао је Кон.

Према његовим речима, једино што може да се прати је колика је ефикасност испољена, да ли реагује стварањем антитела и колико штити од беолести.

Говорећи о томе колико ће вакцина да штити, Кон каже да није говорио да је питање антитела дискутабилно, већ се појављују појединачни случајеви да се јављају реинфекције.

- То је мали број, углавном се сматра да је до 18 месеци заштита, то ће се испитивати и то ће имати утицаја на вакцинацију - рекао је Кон.

- Велика већина грађана поштује мере. Суштина је да не смеју да раде кафићи после 23 сата. Та одлука мора да се поштује - изричит је Кон.

Фото: Depositphotos

Члан Кризног штаба каже да казне нису наивне када су угоститељи у питању, ако то не контролишу онда намерно то раде.

Указује да смо имали сусрет са вирусим где је било потпуно нејасно како ће то да се одвбија и да је тада био став СЗО да маска штити 30 одсто.

- Знало се да ако маске носе болесни - заштита је 95 одсто, болесни не знају да су болесни. Последње истаживање каже да ако сви носе маске - заштитиа је 99 одсто - то нисмо имали на почетку - закључио је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

Mima

20.07.2020. 21:02

Znaci korona napada posle 23 h,do tada spava.Sto se tice vakcina svi pricaju da pouzdana vakcina ne moze biti za godinu ipo do dve samo on i predsednik zavrsavaju vakcinu do nove god. E pa tu vakcinu slobodno mogu primiti oni i krizni stab i svi koji ih podrzavaju,ostala vecina gradjana sigurno nece.Za sebe i moje garantujem.

Dobi

28.07.2020. 10:25

Svima je jasno da je ovo vestacki virus proizveden u laboratoriji,i da je u pitanju bioloski rat od strane sizofrenih mocnika sveta ciji ste u vi jedan mali srafcic i licni korisnik, zato vam ona poslovica "J.be lud zbunjenog",na neuobicajeno uobicajen nacin pristaje kao kec na desetku ali se vi uopste ne stidite toga kao moralan covek.