ТО ЈЕ БИЛА ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА: Доктор Кон о укидању ванредног стања - Ево када ћемо осетити резултате нових мера и шта нас чека током лета

Новости онлине

17. 07. 2020. у 09:33

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба доктор Предраг Кон каже за РТС да бити потребно више времена него први пут да би се видели резултати нових мера.

ТО ЈЕ БИЛА ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА: Доктор Кон о укидању ванредног стања - Ево када ћемо осетити резултате нових мера и шта нас чека током лета

Фото: Принтсцреен

Епидемиолошке баријере су потпуно пробијене у Београду и сваког кога сретнете може да носи вирус, указао је доктор Кон.

Доктор Предраг Кон каже да се видљиви резултати нових мера очекују за седам до десет дана.

- Мере су већ на снази и оне су успориле нагли пораст оболевања, али то се до сада не види, посебно у Београду - навод Кон.

Истиче да се на састанцима Кризног штаба уопште није говорило о потпуној забрани кретања и увођењу полицијског часа као додатној мери.

- Једноставно, сматрамо да не можемо стално да будемо у ванредном стању и полицијском часу, што не значи да је потпуно искључено. Зависи да ли је ситуација таква да је то неопходно - објашњава Кон.

Каже да је укидање ванредног стања дошло као уверење да је епидемија практично престала, што јесте "историјска грешка".

- Нешто би морало другачије да се ради. Сигурно да бисмо сада другачије и енергичније инсистирали на спровођењу мера, које су постојале али нису спровођене - наглашава доктор Кон.

Ситуација знатно озбиљнија него у марту и априлу

Доктор Предраг Кон упозорава да се вирус понаша тако да му уопште не сметају високе температуре.

- Битно је да смо искључили та места такозваног суперпреноса, где долази до стварања аеросола и убрзаног преношења. То ће дати резултате, само не могу да тврдим којом брзиниом - вероватно за пар недеља - наводи Кон.

Каже да се притисак на ковид амбуланте полако смањује, али да је још увек велики.

Фото: Н. Живановић

- Ситуација је знатно озбиљнија него што је била у марту и априлу. Вирус је у народу, да буде потпуно јасно. Епидемиолошке баријере су потпуно пробијене у Београду и сваког кога сретнете може да носи вирус, а да није свестан. Управо због тога су маске обавезне за све. На отвореном простору то подразумева да морате ставити маску чим приђете некоме на један и по метар удаљености - објашњава доктор Кон.

Истиче да су старији од 65 година и хронични болесници и даље најризичнија група, а да је преношење најчешће код младих.

- Приватне забаве и журке - то треба заборавити овог лета, без обзира на то што свима тешко пада - истиче доктор Предраг Кон.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (11)

Lemmy

17.07.2020. 10:29

Vi doktore ste pokazali da niste dobri u vašoj struci,kao ni vlada kojoj su bili važni rezultati izbora,kao ni narod koji nema pojma šta je dobro,a šta loše!Mora se uvesti vanredno stanje jer će situacija eskalirati kao u Italiji,Španiji,SAD-u,Brazilu itd.Manite se prosvjeda i pazite na svoje najmilije!

Miodrag

17.07.2020. 13:03

@Lemmy - Gde Vi żivite??? Pa ko ce nama ugoditi??? Hocete gradjanski rat??? Dok normalni aplaudiraju lekarima i svom osoblju,šerpe i ostali instrumenti.... Lako je posle svega boti pametan.ppgotovo kada sve komentarises.bez ikakve odgovornosti!!!! Pa mi smo kao narod neposluśni i u stvari postali smo lośi... Čak ni ne licimo naone koji su izneli 1-i sv rat,prelaz na Krf i ostalo!??

Odjeci

17.07.2020. 12:06

Ово је историјска грешка. Ни под разно маске не могу бити замена за карантин. Може, као на Новом Зеланду, без обавезних маски, али са обавезним карантином, нарочито оним на граници. Чак и у Кини маске нису довољне, него тамо кад се појави зараза у земљи, лепо уведу карантин, а као и на Новом Зеланду, карантин на граници је сталан, и биће тамо докле год се не одјави пандемија. Ми идемо против искуства успешних у борби против короне, а историја ће судити о свему.