СВАКОДНЕВНЕ ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА: Ситуација око епидемије вируса у земљама региона мења режим на границама

Ј. Су. - Г. Ч.

среда, 15. 07. 2020. у 22:53

СВАКОДНЕВНЕ ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА: Ситуација око епидемије вируса у земљама региона мења режим на границама

Гранични прелаз Јабука (Србија) - Ранче (Црна Гора) / Фото М. Поповић

ГРАЂАНИМА Црне Горе забрањен је улазак у Србију, осим за оне који долазе са упутом за лечење. Биће формирана комисија, која ће да одобрава улазак грађана Црне Горе, уколико је то заиста неопходно. Сви остали, туристи и они који имају неку имовину у Србији биће враћени са границе.

У Грчку се више не може без валидног PCR теста, старог 72 сата, али за грађане Србије ни то више нема никаквог значаја, јер не могу никако више да уђу у ову земљу. Ова мера важиће сигурно до 1. августа, а могуће је и да буде продужена. Иначе, грчки медији преносе да је од среде ујутру, од када су пооштрене мере, забележен драстичан пад долазака туриста у односу на претходне дане.

Није прошао ни читав дан у Грчкој после одлуке да су обавезни PCR тестови, а већ су се појавили и "бизнисмени" који тргују негативним резултатима. У близини граничног прелаза Кулата-Промахонас, између Бугарске и Грчке, продају се лажни сертификати за тестове на вирус корона, по цени од 30 до 40 евра. Како преносе грчки медији, постоји организована група која продаје тестове туристима, који би да уђу у Грчку. Полиција је, како се наводи, открила ове фалсификоване резултате и сада Грци прихватају само тестове из 100 референтних лабораторија на Балкану.

С друге стране, док се чека званична одлука на папиру хоће ли Србију блокирати или не, иако то и нема неког претераног значаја, јер су нам готово све ЕУ државе затвориле границу, Француска је међу последњим земљама која и даље држи отворена врата за наше грађане.

"Новости" сазнају да Париз само чека да одлука амбасадора држава чланица, о уклањању с листе за слободна путовања држављанa Србије, буде и званична, па да се и Француска услагласи с овом препоруком.

Невоља је у томе што би они који отпутују по једним правилима, морали да се враћају по другим, могуће хуманитарним коридором, као што је то био случај до 1. јула. Мера забране важила би за све путнике који долазе из Србије, без обзира на држављанство. Осим уколико поседују француске папире.

СЛАБО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ТУРСКУ

ИНТЕРЕСОВАЊЕ путника из Србије за одмор у Турској је изузетно мало. Како нам је рекао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција, реализује се око 10 одсто од оног што је требало да буде.

Многи путници сада отказују путовања, скоро нико се и не распитује, а они који путују уплатили су аранжмане још пре ове ситуације. Полеће један чартер на три до четири дана, а некад их је толико било дневно.

УБЕДЉИВО НАЈВИШЕ ТЕСТИРАНИХ У СРБИЈИ, НАЈВЕЋА СМРТНОСТ У СЛОВЕНИЈИ

НАЈВИШЕ активно оболелих на 100.000 становника регистровано је у Црној Гори (231), на другом месту је Северна Македонија (167), на трећем Босна и Херцеговина (109), док је Србија на четвртом месту (66).

Следи Албанија са 52, Хрватска са 28 и Словенија са 13 активно оболелих на 100.000 становника.

У региону је највише заражених вирусом корона у односу на број становника регистровано у Северној Македонији, на другом месту је Црна Гора, а на трећем Србија.

У односу на број инфицираних највећа смртност је у Словенији, 5,97 одсто, Северној Македонији 4,67 одсто, следе Хрватска са 3,14 одсто и БиХ са 2,98 одсто.

Највише тестираних у односу на милион становника је у Србији, 72.616 на милион становника, на другом месту је Словенија са 56.170, а на трећем месту је Црна Гора са 43.440.

Лабораторије Института за јавно здравље у Црној Гори су у последња 24 часа завршиле PCR анализу 426 узорака на нови вирус корона, међу којима су 64 резултата била позитивна.

Укупан број позитивних налаза који су обрађени у Немачкој је 475. Број активно оболелих случајева у Црној Гори тренутно је 1.453. Укупно је од почетка јуна умрло 16 особа.

Према подацима Федералног завода за јавно здравство БиХ, од тестираних 1.166 узорака, 139 је позитивних, преминуле су три особе у ФБиХ. Институт за јавно здравство РС саопштио је да је вирусом корона у том ентитету заражено још 50 пацијената у 19 градова и општина.

У Хрватској су забележена 52 нова случаја, па је број оболелих 1.183. Од тога је 129 особа на болничком лечењу, с пет пацијената на респиратору. Број случајева вируса корона у Словенији повећао се на 1.859, а умрло је 111 особа, а укупно је до сада тестирано 117.241 особа.

У Северној Македонији је у последња 24 часа регистровано 135 нових случајева, опоравиле су се 142 особе, а четири особе су преминуле.

У Албанији је од последњег пресека 96 људи тестирано позитивно. Од почетка епидемије заражено је 3.667 особа. Укупно је до сада тестирано њих 29.334, а од последица ковида 19 преминуло је 97 особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)