ЈАВНА ОПОМЕНА ДЕКАНКИ: На помолу расплет кризе на Филолошком факултету у Београду

Љ. БЕГЕНИШИЋ

субота, 11. 07. 2020. у 16:41

ЈАВНА ОПОМЕНА ДЕКАНКИ: На помолу расплет кризе на Филолошком факултету у Београду

Деканка Марковић Фото: Н. Скендерија

ЕТИЧКИ одбор Универзитета у Београду доставио је решење Филолошком факултету у Београду по коме је у другостепеном поступку потврдио меру јавне опомене деканки Љиљани Марковић због повреде кодекса професионалне етике.

Ту одлуку Одбор је донео 8. јула, а на основу овог званичног решења сада је могуће сазвати седницу Савета факултета на којој ће деканка бити смењена.

Ово за "Новости" кажу професори Филолошког факултета који су раније Етичком одбору поднели овакве захтеве. Одбор је претходно упутио јавну опомену професорки Марковић, а у образложењу је наведено да је она дуже од годину обављала функцију декана и одборника у Скупштини града Београда. Такође, била је за време мандата и продекан за финансије, као и в. д. управника одсека за финансијско и материјално пословање.

НИЈЕДНО ЛЕГАЛНО ПРАВНО ТЕЛО

ПРОФЕСОРИ Филолошког факултета истичу да новог в. д. декана чека много посла јер факултет нема ниједно правно легално тело.

- Наш статут није усклађен са Статутом Универзитета још од 2013. Савет је нелегалан, немамо потребне комисије, статутарној је истекао мандат, а етичка није формирана иако је факултет био у обавези да је формира још 2016. - набрајају наши саговорници.

Деканка је још потписала одлуку ННВ Филолошког факултета о именовању чланова у веће научних области друштвено-хуманистичких наука, а таква одлука никада није донета, па је постојала сумња да ју је она фалсификовала. Такође, државни ревизори су утврдили новчане малверзације на факултету, где је на плате запослених потрошено скоро милион и по евра више него што је планирано, а већину тог новца деканка је поделила себи и блиским сарадницима, а износи су се кретали и до 500.000 динара. А последња у низу сумњи за неетичко понашање била је сумња да је као коаутор учествовала у плагирању књиге From the Creative to the Supstantial.

Пре неколико дана, међутим, Етички одбор потврдио је јавну опомену и у другостепеном поступку, а то практично значи да проф. др Љиљана Марковић више не може обављати функцију декана.

У међувремену се појавила информација да је деканка поднела оставку и тај потез образложила - одласком на место саветника у Министарство просвете, али наши саговорници, професори Филолошког факултета, кажу да оставка није стигла у надлежна тела на факултету. Иначе, подношењем оставке деканка би практично спречила своју смену, која је неминовна.

- Оставку нисмо добили, а по процедури, Етички одбор треба факултету да достави решење, што је и учињено па ће председник Савета факултета сазвати седницу на којој деканка треба да буде разрешена. Савет поставља новог в. д. декана из реда редовних професора, а најозбиљнији кандидат за то место је проф. др Смиља Срдић, редовни професор на катедри за немачки језик и књижевност - појашњавају саговорници "Новости".

Иначе, проф. др Љиљана Марковић се није јављала на наше позиве, нити је одговарала на поруке. Ни у Министарству просвете нисмо могли да сазнамо да ли ће проф. Марковић ангажман наставити као саветник у овом портфељу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)