СТИЖЕ ПОГОРШАЊЕ ВРЕМЕНА: Пред нама сунчани дани, ево како ће бити идуће недеље

Novosti online

26. 10. 2021. у 17:55

КРАЈ октобра у знаку антицклона, стабилног и сунчаног времена, ујутро уз појаву мраза, а почетак новембра у знаку циклона, топлог, али и променљивог времена, показује најновија временска прогноза метеоролога Ђорђа Ђурића.

СТИЖЕ ПОГОРШАЊЕ ВРЕМЕНА: Пред нама сунчани дани, ево како ће бити идуће недеље

Фото: Танјуг/Никола Анђић

Како је нагласио Ђурић, Србија и цело наше подручје, али и већи део Европе биће све до краја седмице под утицајем антициклона, тј. поља веома повишеног ваздушног притиска.

Због такве ситуације, циклони и облачни и падавински системи са Атлантског океана и Средоземног мора неће моћи да продру унутар копна Европе и до наших предела.

Током јучерашњег и данашњег дана због центра антицклона североисточно од нашег подручја и циклона у Јонском мору, ду ослабити и престати. Максимална температура биће данас (уторак) од 13 до 17°Ц, у Београду до 15°Ц, истакао је Ђурић.

Током среде и четвртка центар антициклона биће изнад области Алпа и нашег подручја, па ће ветар бити веома слаб, а са североистока се очекује прилив нешто хладније ваздушне масе.

Јутра ће бити веома хладна, у многим пределима и магловита, а у многим пределима Србије очекује се и мраз. Током дана претежно сунчано. Минимална јутарња температура биће од -3 до 3°Ц, а максимална температура током дана у среду од 11 до 15°Ц, а у четвртак од 12 до 16°Ц, у Београду до 14°Ц, предвиђа временска прогноза.

Ђурић је рекао да се, под утицајем високог ваздушног притиска, сунчано и стабилно време очекује и у петак и током викенда.

Јутра, иако мало топлија у односу на претходне дане, биће и даље хладна, у појединим пределима уз мраз и маглу, али ће током дана бити топлије. Максимална температура у Србији у петак од 13 до 17°Ц, у Београду до 15°Ц, а током викенда од 15 до 20°Ц, у Београду до 18°Ц. Како ће се центар антициклона изместити североисточно од нашег подручја, поново се очекује појачање југоисточног ветра, у Поморављу, Подунављу, у Београду и у Војводину дуваће кошава умереног интензитета, напоменуо је метеоролог.

Временска прогноза показује да се на самом крају ове седмице очекује све јачи утицај циклона са севера Атлантика и северозапада Европе и очекује се пад ваздушног притиска у Србији и нашем подручју.

- Тај пад биће увод у промену и погоршање времена које се очекује почетком следеће седмице. Почетком следеће седмице преко севера Европе премештаће се циклон са севера Атлантика, а у склопу њега и фронтални поремећај, док ће на северном делу Јадрана доћи до формирања секундарног циклона - напоменуо је Ђурић-

Ипак, још у понедељак током дана суво и релативно топло, уз температуре и до 20°Ц, а како се очекују јака јужна струјања, очекује се додатни прилив топле ваздушне масе са југа и са Медитерана.

Уторак ће Србији донети облачно и нешто свежије време са кишом, али иако ће бити свежије, не очекује се знчајнији пад темпетратуре и она би била у паду за око 5-6 степени.

Иначе, ово погоршање времена са кишом биће пролазног и краткотрајног карактера, тако да према тренутним прогнозама средином следеће седмице поново топлије, тако да би током првих дана новембра услед циклонске активности са запада и са Атлантика, над нашем подручјем преовладавала јужна струјања, уз релативно топло време за почетак новембра, а темпетратуре би око 4. новембра поново биле око 20°Ц, док би око 5-6 ог новембра дошло до захлађења са падавинама, а температуре би биле у паду за 5 до 7 степени и вратиле би се на неке просечне вредности за почетак новембра, рекао је Ђурић.

С обзиром на то да је просек максималних температура за крај октобра од 14 до 18°Ц, а за почетка новембра од 11 до 15°Ц, видимо да ће температуре наредних дана бити углавном око просечних вредности, а током првих пет дана новембра очекује се натпросечно топло време, а након 5. новембра максималне температуре би се вратиле на просечне вредностим показује временска пронг

Иначе, због утицаја антицклона, наредних дана ваздух ће широм Србије бити веома загађен, а у прилог томе ићи ће веома стабилно време, веома слаб ветар и висок ваздушни притисак, па ће се све загађујуће честице налазити у најнижим слојевима атмосфере, што је потпуно уобичајена ситуација током хладног дела године када се успостави актуелна синопштичка ситуација. Ваздух ће бити најзагађенији у низијама, котлинама и долинама, а нарочито у области већих урбаних средина и у близини индустријских постројења, истакао је Ђурић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - Српски Лазар на полигону показује своје могућности као модерно борбено возило

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)