ПРЕЦИЗНО ОБЈАШЊЕЊЕ: Ево како функционишу ковид пропуснице у Србији

Novosti online

25. 10. 2021. у 12:26

КОНТРОЛА ковид дигиталних сертификата у угоститељским објектима након 22 часа почела је у суботу, док ће новчано кажњавање правних лица и грађана почети од вечерас. Како би биле уклоњене све недоумице, ово су правила и процедуре у вези са ковид сертификатима.

ПРЕЦИЗНО ОБЈАШЊЕЊЕ: Ево како функционишу ковид пропуснице у Србији

Сертификат не важи ако је црвене боје

Ковид сертификати су у ствари дигитални зелени сертификати, које сваки грађанин добије када се или вакцинише против вируса корона или када добије резултате ковид теста. Дигитални зелени сертификат се може добити преко еУправе на мејл адресу, што је лакши начин, а такође се може извадити и у најближој пословници Поште Србије.

Оно што ће вам омогућити улазак у угоститељски објекат након 22 часа у наредном периоду јесте да Дигитални зелени сертификат садржи најмање једно од наведеног:

  • Доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести ковид-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана,
  • Негативан ПЦР тест не старији од 72 сата,
  • Негативан антигенски тест не старији од 48 сати,
  • Доказ о прележаном ковиду у претходних 7 месеци, који се потврђује позитивним ПЦР или антиген тестом,
  • Позитиван тест на антитела (ИгГ), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији.

Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или оболевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима. Дигитални зелени сертификат – ковид сертификат можете имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог QR кода који сваки од њих поседује.

Још једном се напомиње да се сва тестирања и провере нивоа антитела тренутно могу радити искључиво у државним лабораторијама, које су овлашћене за тестирање и проверу антитела.

Издато је и упозорење за све грађане да не наседају на позиве о тестирању испред ноћних клубова и ресторана, с обзиром на то да ти ”тестови” нису валидни и неће бити признати приликом провере ковид сертификата од стране овлашћених лица.

Циљ увођења ковид сертификата је искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана. 

Ковид сертификати, тј. контрола дигиталних зелених сертификата, су нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима. Та мера, као и вероватно многе остале епидемиолошке мере биће укинуте онога момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво. То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године.

У Републици Србији доступне су четири врсте вакцина – кинеска вакцина Синофарм, руска вакцина Спутњик В, као и вакцине произвођача Фајзер и Астра Зенека. Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: Како је породиљама оболелим од корона вируса?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)