МИРСАД ЂЕРЛЕК: Ако ковид пропуснице не дају ефекте, тражићемо ригорозније мере на Кризном штабу

Novosti online

25. 10. 2021. у 09:06

ДРЖАВНИ секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекаo је да је легитиман потез да држава заштити здравље и животе грађана, а ковид прoпуснице се уводе да се заштите животи.

МИРСАД ЂЕРЛЕК: Ако ковид пропуснице не дају ефекте, тражићемо ригорозније мере на Кризном штабу

Фото: Принсцреен/РТС

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се велики број недеља држи висок број новооболелих, у једном тренутку је било 8.500 људи, то су озбиљне бројке, повећава се број људи које губимо сваког дана.

- Јучерашња бројка од 61 човека којег смо изгубили неће бити највећи број који ћемо доживети у четвртом таласу, и поред вакцина то је забрињавајући број - рекао је Ђерлек.

Прошле године почетком децембра одлучено је затварање угоститељских објеката током викенда. Додатно су пооштрене неке мере.

Говорећи о томе може ли кажњавање оних који немају пропусницу после 22 сата да поправи ситуацију, Ђерлек каже да се то не схвата као кажњавање, легитиман је потез да држава заштити здравље и животе грађана и ковид пропуснице се уводе да се заштите животи.

Поставио је питање да ли ће то дати ефекта. Став Министарства здравља је да ћемо сачекати седам до десет дана и ако буде позитивног ефекта бићемо задовољни, ако не буде, Министарство ће на Кризном штабу тражити ригорозније и много ефективније мере, рекао је Ђерлек.

Како каже, став Министарства здравља је да безбедна вакцина нема алтернативу, поготово када смо добили нашу, Торлакову вакцину.

- Сада имамо своју вакцину, све те приче са друштвених мрежа падају у воду, очекујем да ће грађани бити много одлучнији, храбији, солидарнији и да ћемо повећати број вакцинисаних људи - каже Ђерлек.

Појачане инспекцијске контроле

Већ неко време појачане су инспекцијске контроле. Јуче је почео велики спортски догађај у Београду, међу посетиоцима гостима готово да нико није имао маску, није се поштовала дистанца између посетилаца.

Ђерлек каже да је велики љубитељ спорта и радују га те манифестације, као што је Светско првенство у боксу.

- Нисам био организатор, ако су успели да провере свима ковид пропуснице, али не могу подржати такве ситуације где имамо велики број контаката, а нама је у интересу да спречимо, прекинемо ланац ширења епидемије - рекао је Ђерлек.

Може ли здравствени систем да издржи

- Обилазећи ковид болнице широм Србије евидентно је и видно да су здравствени радници исцрпљени и уморни, има ту и емотивних ствари, дивим се како проналазе позитивну енергију и боре се за животе људи. Имајући у виду да имамо тако храбре људе, и да држава стоји иза здравственог система, сигуран сам да здравствни систем може одговорити и на најтеже изазове - каже државни секретар.

Понавља да вакцинација нема алтернативу када је у питању заразна болест, са друге стране све епидемијске мере је бадава уводити, зато смо се ангажовали на строгу контролу и нулту толеранцију када је контрола нових мера у питању.

Ковид пропуснице и ефекти

- Ми ћемо сачекати седам до десет дана, ако пропуснице не буду дале ефекта, Министарство ће тражити рестриктивније мере, да ли ће се оне усвојити зависиће од Кризног штаба и става већине - подвукао је државни секретар у Министарству здравља.

Према његовим речима вирус живи са нама и у нама, увек тражи невакцинисане.

Указује да су локалне самоуправе на дну вакциналне лествице Тутин, Лајковац, Мионица, Мерошина.

- Млади најбоље разумеју младе, зато треба држати трибине и њима се требају обраћати њихови вршњаци, да им испричају кроз шта су прошли и шта су морали да преживе - закључио је Ђерлек.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: Српска фабрика вакцина

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)