НАГРАДА ЗА ОЛИВЕРУ РАДИЋ: Новинарка приштинског "Јединства" добитница одличја за новинарску хуманост "Ђоко Вјештица"

Д. Зечевић

23. 10. 2021. у 15:12

ОЛИВЕРА Радић, новинарка приштинског "Јединства" овогодишња је добитница награде за новинарску хуманост "Ђоко Вјештица" једногласно је одлучио жири Удружења новинара Србије.

НАГРАДА ЗА ОЛИВЕРУ РАДИЋ: Новинарка приштинског Јединства добитница одличја за новинарску хуманост Ђоко Вјештица

Фото: Фејсбук

Како се наводи на сајту УНС-а ове године на конкурс за награду „Ђоко Вјештица“ пристигло је пет предлога и по оцени жирија сви кандидати имали су биографије богате хуманитарним радом.

- Ипак, Оливера је награду заслужила како својим професионалним новинарским радом, тако и личним ангажовањем за помоћ породицама у ургоженим срединама на Косову и Метохији.Својим текстовима, снимцима и медијским објавама у часопису Јединство, радио станицама Светигора и Слово љубве, бројним другим емитерима, на порталу Православие.ру и другим дигиталним платформама мотивисала је хиљаде људи широм света да подрже хуманитарне акције и помогну својим новчаним прилозима - наводи се на сајту УНС-а и додаје да Радићева последњих годину дана јавност прати акцију "Божур за децу Ораховца", чији је циљ прикупљање новца за изградњу прве спорстке сале за децу у Ораховцу, једну од најугроженијих српских енклава на Косову и Метохији.У саопштењу УС-а додаје се да је Оливера обезбедила и ове школске године месечну стипендију за сваког ученика гимназије у Ораховцу, њих тринаесторо као и да то чини већ седму годину за редом.

- За гимназију у Ораховцу је, као новинар, у сарадњи са хуманитарним организацијама, обезбедила намештај, опрему за рачунарску и учионице за хемију, биологију - наводи се у образложењу награде за новинарску хуманост о којој је одлучивао жири у саставу: Слободан Васић, прошлогодишњи лауреат и председник жирија, Сања Лубардић Анђелковић, Душан Албијанић, Бранисалава Џунов Стошић и Бранислав Баћовић, дародавац награде.

Иначе, награда за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“ установљена је 2011. године, а додељује се за медијске прилоге у штампаним, електронским или онлајн медијима који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност. Диплома и новчани износ награде у динарској противвредности од 1000 евра, које од 2017. године обезбеђује предузеће Транспортшпед биће уручени Оливери Радић у Ораховцу, где живи и ради.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)