БИЛА ЈЕ МЛАЂА ОД БРОЗА 28 ГОДИНА: Јованка је живела поред њеног гроба, Тито ју је лудо волео, а кад је умрла није је помињао

Novosti online

28. 09. 2021. у 00:44

ЈОВАНКА Будисављевић, касније Броз, била је последња, четврта супруга Јосипа Броза Тита.

БИЛА ЈЕ МЛАЂА ОД БРОЗА 28 ГОДИНА: Јованка је живела поред њеног гроба, Тито ју је лудо волео, а кад  је умрла није је помињао

Фото GFC

За Тита су говорили да је био велики шармер, а да су његове највеће страсти били лов и лепе жене. Једна жена обележила је његов живот као највећа љубав и страст - Даворјанка Зденка Пауновић.

Даворјанка Пауновић била је млађа од Тита двадесет и осам година, а њихова романса почела је док је он још био у браку са трећом супругом Хертом Хас. Његови тадашњи сарадници чак су тврдили да је њихова љубав била изузетно страсна и често толико гласна да је секретар партијске организације Врховног штаба морао да оде код Тита и да му скрене пажњу. Тито му је на то одговорио: “Марјане, ја не могу без ње”.

Даворјанка Пауновић је почела као Титова секретарица која је радила у његовом кабинету на самом почетку Другог светског рата. Студенткиња француског језика, која је говорила још два језика и била из богате породице, провела је цео рат уз Тита, а посао је прерастао у интимна дружења и љубав. С њим је ишла на ратне линије, у ровове, спавала на земљи, пешачила километрима, боравила у пећинама током бомбардовања, била на тајним задацима и мењала идентитет.

Даворјанка је имала класичну лепоту коју је Тито очекивао од жена. Прва година љубави била је и година свађа. Живели су у партизанским логорима где није било класичних зидова, па се све чуло. Но и свађе између Даворјанке и Тита биле су једнако тако страствене. Кад се једном Тито пожалио свом личном пријатељу Ђури Вујовићу Шпанцу и испричао му зашто се свађа с Даворјанком, овај му је саветовао: "Друже Тито, ја бих њу стрељао!".

Фото: Принтскрин Твитер

Називана је Титовом љубавницом јер је он већ имао невенчану супругу Херту Хас, с којом је имао сина Александра. Након ослобођења територије, Хас је успела доћи до Тита у главни штаб, али је тада увидела да он живи с Даворјанком.

За Даворјанку се говорило да је стравична особа пред којом се сви плаше говорити јер је имала велики утицај на Тита и његове одлуке, те је "скресала" многе амбиције људи око њега.

Колики је њен утицај био говори и податак да је једном сазван састанак најужег партијског руководства, а тема је била само она. Тада им је Тито рекао: "Радите шта хоћете, али ја без ње не могу".

Многи чланови Врховног штаба нису волели Даворјанку јер је имала оштар језик, говорила је увек истину и била је жустра. Такву девојку, која је у исто време била пожртвована и свадљива, Тито је веома ценио, тако да је била заштићена. На тренутке се љутио на њу јер је умела да приговори и осуди, али љутње нису трајале дуго.

Фото: Новости архива

Према сведочењима, дуго одбијајући да лечи болест плућа (фиброзу), куцала је његове говоре за АВНОЈ, прогласе и наређења, прешла је цео ратни пут "по шумама и горама" са њим. Када је болест толико узнапредовала да више није могла да функционише, Тито је Даворјанку послао на лечење у московски санаторијум. Међутим, ушла је у октобру 1944. у ослобођени Београд са њим, јер није хтела да буде дуго одвојена од своје љубави и врховног команданта. Уселили су се у дедињску вилу индустријалца Ацовића, а за њих се реновирао и Бели двор.

Ипак, судбина је Даворјанки доделила другачију улогу од дугогодишње господарице дворова. Годину дана је у њима и даље била Титова повереница, сапутница и лична секретарица, али ју је повратак болести спречио да постане његова супруга. Дочекала је и Јованку Будисављевић (касније Броз), али је ускоро морала поново на лечење. Одвезли су је у санаторијум на Голник у Словенији где је и умрла. Имала је двадесет и пет година, према званичној верзији - од туберкулозе. Тито је одлучио да је сахране у дворишту Белог двора у Београду, јер му је била највећа љубав. Поред ње је сахранио коња и пса.

Фото. Википедија

 

Даворјанкино место затим је заузела Јованка, која је остатак живота са Титом провела поред гроба његове бивше љубави.

Према сведочењима Наде Будисављевић, рођене сестре Јованке Броз, Јованка је највероватније знала да је Даворјанка сахрањена у комплексу Белог двора.

Ипак, пред Јованком Тито никада није говорио о бившим женама и љубавима.

- Тито је повремено причао о мајци, о детињству, о Русији и времену кад је живео у Русији. Никада нисам чула да је причао о својим бившим женама. У мом присуству Тито никад није поменуо ниједну своју бившу жену, ни Пелагију, ни Херту Хас. Ни Даворјанку Пауновић. Никада их није помињао, највероватније да Јованку не би повредио. Ни Јованка их није помињала. Највероватније је знала да је Даворјанка сахрањена у комплексу Белог двора. Али, она се није бавила његовим бившим женама и бившим љубавима. То је био део његове прошлости и њу то није интересовало. Јованка је била свесна да Тито њу воли и знала је да она њега воли - испричала је Нада Будисављевић.

Фото архива

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)